Snowboard broek / board pants: waterdicht en bescherming

Een goede snowboard broek kun je herkennen aan de wat wijdere pijpen en vaak verstevigde stukken op de knieën en billen. Net als de snowboard jas heeft de snowboard broek als belangrijkste functie je lichaam warm en droog te houden en je benen te beschermen bij een val.

Maar waar moet je precies op letten bij de aanschaf van een snowboard broek? En wat is het nut van een speciale broek om te snowboarden in vergelijking met een skibroek? Je leest hier alles over de eigenschappen van snowboardbroeken met kooptips en verkooppunten van goede snowboard kleding.

BEKIJK AANBOD

Het verschil tussen een snowboard broek en skibroek

Een snowboard broek lijkt in veel opzichten op een skibroek, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Snowboardbroeken zijn vaak een stuk wijder dan skibroeken. Naast het feit dat de baggy uitstraling van de snowboard broek bij het image van snowboarders past, geven de wijde broekspijpen ook meer bewegingsvrijheid dan de dunne pijpen van een skibroek. Zeker in het funpark is het belangrijk dat je niet wordt belemmerd door een te strakke broek. Als je een snowboard broek gaat passen is het van belang dat deze niet knelt in het kruis. Neem een grotere maat als dat wel het geval is.

Snowboarders zitten vaker in de sneeuw dan skiërs, om bijvoorbeeld het snowboard vast te maken. Daarnaast val je bij het snowboarden vaak op je knieën of billen, terwijl je bij het skiën eerder op je heupen valt. Snowboardbroeken hebben daarom vaak verstevigde stukken op de knieën en billen, terwijl skibroeken hier geen versteviging nodig hebben. Een skibroek geeft daarom niet voldoende extra bescherming voor het snowboarden.

Mocht je geen speciale snowboard broek willen kopen, dan is de skibroek uiteraard een optie. Draag de skibroek dan in combinatie met losse kniebeschermers of een bumppant, zodat je lichaam toch voldoende wordt beschermd tijdens het snowboarden. Snowboarden in een spijkerbroek, trainingsbroek of dunne joggingbroek is niet aan te raden. Deze broeken zijn niet waterdicht, waardoor de sneeuw in de broek zal trekken en zelfs kan bevriezen. Je lichaam wordt dan te koud om nog comfortabel te kunnen snowboarden.

Manier van dragen van de snowboard broek

Bij het snowboarden onder normale weersomstandigheden heb je genoeg aan alleen een snowboard broek. In kouder weer kun je nog een extra onderlaag aantrekken onder je snowboard broek, zoals thermo-ondergoed of een maillot. In extreem koud weer kun je ervoor kiezen om (thermo-)ondergoed, een tussenlaag én een snowboard broek aan te trekken.

Vaak heeft een snowboard broek ook een sneeuwvanger bij de onderrug of kan de broek aan de snowboard jas bevestigd worden, zodat er geen sneeuw binnen kan komen. Ook is een salopette (een broek die doorloopt tot boven de taille) een goede uitkomst. Door schouderbanden of brede bretels kan de broek niet afzakken. Snowboardbroeken zitten vaak erg ruim, maar toch hebben ze de neiging door een binnenbroek te gaan knellen tussen de benen in het kruis. Let daarom bij de aankoop van een snowboard broek goed op of dit het geval is en kies derhalve een grotere maat.

Een snowboard broek moet goed aansluiten op de snowboard schoenen / boots. Vaak hebben snowboardbroeken daarom een extra binnenbroek met sneeuwvanger. Dit is een extra voering die in het onderste deel van de broekspijp is aangebracht. Met een elastisch boord wordt de sneeuwvanger om bovenkant van de snowboard boots bevestigd. Op deze manier wordt het binnendringen van sneeuw voorkomen en blijven je voeten lekker warm. De buitenbroek is dan wat wijder en dat zorgt er weer voor dat de pijpen mooi over je snowboard schoenen heen valt.

Eigenschappen van de snowboardbroek: bescherming en waterdicht

Als beginnende snowboarder, maar ook als freestyler in het funpark, zal je gegarandeerd een paar keer vallen of struikelen, waarbij je meestal op je knieën of billen terecht komt. Daarom hebben snowboardbroeken meestal verstevigende stukken op de knieën en het zitvlak om je broek en lichaam te beschermen bij een val. Deze beschermende stukken zorgen er niet alleen voor dat de schade aan je lichaam beperkt blijft, maar ze zullen ook de kans verkleinen dat je broek scheurt en niet meer waterdicht is. Echter hebben om die laatste reden snowboardbroeken steeds minder vaak verstevigde stukken. Dankzij moderne stoffen is het vaak niet meer nodig je snowboard broek te beschermen tegen slijtage omdat het materiaal uit zichzelf al zeer sterk is.Als je gaat snowboarden zit je waarschijnlijk regelmatig in de sneeuw om bijvoorbeeld je bindingen vast te maken. Het is daarom belangrijk dat een snowboard broek waterdicht is, zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Alleen als de snowboard broek 100% waterdicht is kan het je lichaam beschermen tegen sneeuw en water. Een snowboard broek kan op twee manieren waterdicht zijn gemaakt:

  • Coating
    De binnenzijde of buitenzijde van de broek wordt gecoat met een vloeibare kunststof. In veel snowboardbroeken wordt gebruik gemaakt van kleine (voor het oog onzichtbare) openingen. Hierdoor blijft de broek ademen.
  • Membraan
    Een membraan is dun materiaal wat tegen de buitenkant van de broek wordt geplakt. Door de snowboard broek te lamineren met membraam onstaat een broek met een hoog ademend vermogen, die tegelijkertijd waterdicht is. Gore-Tex is hier een voorbeeld van.

De meeste snowboardbroeken hebben een waterdichte, ademende buitenlaag en een dunne maar effectieve isolatielaag. Deze isolatielaag haalt ook het vocht weg van de huid, zodat je lichaam droog en warm blijft. Kies daarom bij de aanschaf van een snowboard broek voor een bekend snowboardmerk, zoals Brunotti, Burton, The North Face of Protest. De snowboardbroeken van deze merken zijn altijd gemaakt van goed materiaal en 100% waterdicht.