De meeste skigebieden hebben tegenwoordig moderne skiliften op de pistes. Om op de berg te komen zal je daarom vaak gebruik moeten maken van een stoeltjeslift, sleeplift, gondel of liftcabine. Maar helaas zijn niet alle skiliften even handig voor snowboarders om uit te stappen. Terwijl een skiër gemakkelijk naar beneden glijdt aan het einde van de lift, moeten snowboarders op hoop van zegen de lift uit zien te komen.
Ook de zogenaamde pannenkoeklift (of schotellift) lijkt gemaakt te zijn voor de skiënde wintersporter. Zij kunnen de lift zonder moeite tussen hun benen klemmen, om zo zonder problemen de berg op te komen. Snowboarders staan echter meestal slechts één been vast in de binding, waardoor de eerste ruk van de lift vaak al kan zorgen voor een valpartij.
Maar wees gerust, ook bij de meest lastige skiliften geldt oefening baart kunst!
Sleepliften worden met name gebruikt voor kortere afstanden en op vlakkere pistes. Ook op de oefenpistes kom je vaak sleepliften tegen. Terwijl skiërs beide benen in hun ski’s vast kunnen laten zitten, is het voor snowboarders gemakkelijker alleen de voorste voet in de binding vast te laten zitten. Het achterste been is dan los van het snowboard en wordt meestal op een stomp pad of anti-slipmatje gezet om meer grip te houden. Er zijn verschillende soorten sleepliften.
Doordat je achterste been los op het snowboard staat, kan je gemakkelijk bij sturen wanneer je dreigt te vallen. Ook bij het uitstappen kan je door te steppen met je achterste been de goede kant opgaan. Wanneer je op een klein bergje uitkomt aan het einde van de lift, zorg er dan voor dat je het achterste been stevig op het board zet. Dan kun je, net als bij het snowboarden met twee voeten vast, sturen door voorover of achterover te gaan hangen. Sleepliften kunnen vooral bij lange afstanden erg vermoeiend zijn voor snowboarders. Kies daarom bij voorkeur een skigebied met weinig sleepliften!
Stoeltjesliften zijn de meest voorkomende skiliften. Voordeel van de stoeltjeslift is dat deze een hoge capaciteit heeft. De stoeltjes bieden meestal ruimte aan twee of vier of zes personen tegelijk. Skiërs hebben het makkelijker omdat ze ski’s niet los hoeven te maken. Snowboarders moeten echter ook in de stoeltjeslift hun achterste voet uit de binding halen, terwijl de voorste voet vast blijft zitten. Vaak worden stoeltjesliften uitgerust met een plastic kap, die over de veiligheidsbeugel getrokken kan worden. De kap beschermt in de winter tegen harde wind en sneeuw.
Bij het instappen in een stoeltjeslift ga je meestal eerst door een poortje. Dit zorgt ervoor dat er alleen het toegestane aantal mensen in de lift kan stappen. Als het poortje open gaat step je met je achterste (losse) been naar voren. Meestal staat er een stop-streep aangegeven tot waar je door moet glijden. Daarna wacht je totdat de stoeltjeslift achter je is, zodat je rustig in de lift kan gaan zitten. Je wordt als het ware door de stoeltjeslift opgeschept. Als je eenmaal zit moet je meestal de veiligheidsbeugel naar beneden brengen. De stang zorgt ervoor dat je niet zomaar voorover uit de lift valt. Let er ook op dat de neus van je snowboard naar voren wijst en vrij van sneeuw is, zodat je niet blijft steken in de sneeuw als je uit de lift moet stappen.
Als je het eindpunt nadert haal je de veiligheidsstang weer omhoog en maak je je klaar om uit de stoeltjeslift te stappen. Houd de voorkant van je snowboard iets omhoog, terwijl je al zittend het board op de sneeuw zet en over de sneeuw laat glijden. Sta op en probeer in evenwicht te blijven terwijl je van het eindpunt wegglijdt. Het scheelt een hoop als je een stomp pad of anti-slipmatje hebt om te voorkomen dat je achterste voet wegglijdt. Let er ook op dat je niet teveel snelheid maakt met maar één voet in de bindingen. Zorg er altijd voor dat je een goed eind wegglijdt. Zo kunnen er geen andere mensen op je botsen.
Een gondellift, ook wel kabelbaan of liftcabine genoemd, is een grote skilift. Je komt deze liften met name in de grote wintersportgebieden tegen, zoals in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Gondels worden gebruikt om snel lange afstanden af te leggen en op de hoogste pistes te komen. Skiërs en snowboarders maken hun ski’s of snowboard los en nemen deze mee in de cabine of maken ze aan de buitenkant vast met speciale klemmen. Zorg ervoor dat je van te voren weet waar je je materiaal moet laten.
Wil je alvast oefenen met de verschillende skiliften voordat je op wintersport gaat? Ga dan naar een indoor skihal in Nederland. De meeste indoor skihallen hebben zowel een aantal lopende banden voor de oefenpistes, als langere sleepliften voor de grote pistes. In SnowWorld (Landgraaf) hebben ze naast sleepliften zelfs een stoeltjeslift. Zo kun je ook het in- en uitstappen bij deze skiliften gemakkelijk onder de knie krijgen.