Snowboarden in Nederland: indoor skihal, rollerpiste of borstelbaan

Een dagje snowboarden dichtbij huis…het is mogelijk! In Nederland zijn een groot aantal indoor en outdoor pistes waar je zowel in de winter als in de zomer kunt snowboarden.

Bij een indoor skihal kun je 365 dagen per jaar snowboarden op echte sneeuw. Of wil je oneindig lang naar beneden kunnen glijden? Dat kan op een rolpiste of lopende band. De piste beweegt onder je board, waardoor je eindeloos kunt afdalen. Of toch liever het buitengevoel ervaren tijdens het snowboarden? Op de verschillende borstelbanen wordt de echte sneeuw nagebootst, zodat je ook in Nederland kunt snowboarden in de buitenlucht.

Daarnaast is een dagje snowboarden op een indoor sneeuwbaan, rolpiste of borstelbaan ook een goede voorbereiding op je wintersportvakantie in het buitenland. Zo train je alvast je spieren en conditie, zodat je tijdens de wintersport veel langer kunt genieten op de piste!

KOOP JE TICKET VOORDELIG ONLINE

Indoor skihal / sneeuwbaan in Nederland

Moderne indoor skihallen zijn de laatste 10 à 15 jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. Het is dan ook zeer populaire manier van wintersporten in Nederland. Wanneer je gaat snowboarden bij een indoor skihal is de overeenkomst met het snowboarden op een echte piste het grootst. Om de kunstsneeuw bevroren te houden moet het in de hal een paar graden onder nul zijn. Hierdoor krijg je zelfs in de zomer het echte wintersport gevoel.

De lengte van de pistes in een indoor skihal variëren van 200 tot zelfs 640 meter. Vaak zijn er ook kleinere en kortere oefenpistes aanwezig voor de beginnende snowboarder. Voor de langere pistes zijn meestal stoeltjesliften aanwezig en andere pistes hebben vaak sleepliften.

Het is altijd mogelijk om snowboard materiaal te huren bij indoor skihallen. Vaak zit de huur van het snowboard en de snowboard boots ook bij de toegangsprijs inbegrepen. Ook krijg je meestal korting op de entreeprijs wanneer je je eigen snowboard materiaal hebt. Bij sommige indoor sneeuwhallen is het ook mogelijk om kleding, handschoenen en eventueel bescherming te huren. Heb je nog nooit gesnowboard? Je kunt vaak ook snowboardles volgen bij een indoor skihal.

Naast de piste zijn er in een indoor skihal vaak ook winkels, restaurants, cafés en après ski mogelijkheden aanwezig. Het is er daarom niet alleen leuk om te gaan snowboarden, maar ook voor een dagje uit is een indoor skihal uitermate geschikt.

Je vindt in Nederland en net over de grens van Duitsland de volgende indoor skihallen:

Noord-Holland

Zuid Holland

Flevoland

Brabant

Limburg

Nordrhein Westfalen Duitsland

Snowboarden op een rollerpiste / rolbaan in Nederland

Oneindig naar beneden snowboarden zonder sneeuw, maar ook zonder in de rij te hoeven staan voor de skilift. Klinkt onmogelijk, maar dat is het niet. Snowboarden op een rollerpiste biedt het allemaal. Een rollerpiste is een indoor skibaan, bestaande uit een grote machine waarop een brede hellende lopende band aan de bovenzijde opwaarts in het rond draait. Doordat de rolbaan onder je board blijft draaien, kun je eindeloos afdalen zonder ooit beneden te komen. Zo verlies je ook geen boardtijd door langzame skiliften of lange wachtrijen.

Doordat de hellingshoek en de snelheid van de baan instelbaar zijn, is het snowboarden op de rolbaan geschikt voor zowel beginners als (ver)gevorderde snowboarders. Voor de beginnende snowboarder is het een ideale manier om te leren snowboarden, terwijl een gevorderde snowboarder aan zijn techniek en conditie kan werken. Twee boarders van hetzelfde niveau kunnen tegelijk op deze “eindeloze” piste snowboarden.

Ook zijn er vaak après-ski mogelijkheden aanwezig bij een rollerpiste zoals een skihut of bar, zodat je het echte wintersportgevoel kunt beleven. Gezellig een drankje doen na een eindeloze afdaling…klinkt als de ideale wintersportvakantie!

Ben je op zoek naar een rollerpiste in de buurt? Hieronder vind je een lijst met alle indoor rollerpistes in Nederland.

Zuid Holland

Flevoland

Noord-Holland

Brabant

Utrecht

Gelderland

Friesland

Groningen

Snowboarden op een borstelbaan in Nederland

Wil je liever genieten van de buitenlucht onder het snowboarden? Ga dan snowboarden op een borstelbaan. Op deze vaak outdoor skibanen wordt de echte sneeuw nagebootst door middel van gesloten matten met daarop miljoenen plastic “balletjes” (borstels). De borstels zijn besmeert met een soort groene zeep waardoor je goed met je snowboard naar beneden kunt glijden. Sommige banen worden ook besproeid met water om de snelheid van de baan te verhogen. De matten op borstelbanen kunnen uit verschillende structuren bestaan. De bekendste vormen zijn dendex, perma-snow en snowflex.

Op de borstelbaan slijt het snowboard materiaal een stuk sneller dan in de sneeuw. Dit komt omdat kunststof op kunststof een brandend effect kan geven. Het is daarom raadzaam je uitrusting te huren op de borstelbaan zelf. Een borstelbaan hoeft niet altijd outdoor te zijn, maar kunnen ook uitstekend indoor gevestigd zijn.

In Nederland kun je gaan snowboarden op de volgende outdoor borstelbanen:

Noord-Holland

Gelderland

Utrecht

Drenthe

Reisorganisaties