Snowboard stijlen: freeride, freestyle en alpine (carve)

Snowboarden is tegenwoordig één van de populairste wintersporten. Bij het snowboarden bepaalt de snowboard stijl grotendeels hoe je zult boarden en wat voor soort snowboard je nodig hebt. Simpel gezegd bestaan er drie verschillende snowboard stijlen: freeride, freestyle en alpine (carve) snowboarden. Elke snowboard stijl heeft zijn eigen groep liefhebbers. Er bestaat dan ook niet de perfecte stijl om in te snowboarden, maar de keuze van je snowboard stijl is afhankelijk van je eigen wensen. Wil je namelijk het liefst stunts en trucs uithalen in het funpark? Dan ga je voor freestyle snowboarden. Ga je liever met hoge snelheid naar beneden? Dan hoort het alpine (carve) snowboarden meer bij jou. Of wil je juist zowel op de piste als off-piste goed kunnen snowboarden? Freeride (ook all-mountain) snowboarden past dan meer bij jou.

Freestyle snowboarden: trucks en stunts in het funpark

Freestyle snowboarden wordt vaak gezien als de meest extreme snowboard stijl. Bij het freestyle snowboarden gaat het vooral om het uitvoeren van heftige stunts en ticks in het funpark. In tegenstelling tot freeriding en alpine snowboarden, draait het bij freestyle snowboarden voornamelijk om trucs in de lucht in de vorm van twists, grabs en andere air jumps. Op de grond worden de meest voorkomende freestyle trucs gedaan met behulp van rails en halfpipes.

De freestyle wedstrijden één van de populairste snowboard evenementen. Er zijn dan ook vele snowboard pro’s die bij deze wedstrijden de meest extreme stunts laten zien. De wedstrijden worden gehouden op verschillende onderdelen, waaronder de halfpipe, quarterpipe, slopestyle en big air competities. Freestylers zijn niet altijd de meest ervaren snowboarders. Belangrijk bij het freestylen is dat je lening bent en vooral veel risico’s durft te nemen. Freestyle snowboarden is naemlijk niet de meest veilige snowboard stijl van de drie snowboard stijlen.

Uiteraard bestaan er speciale snowboards gemaakt voor freestylers. Sommige freestyle boards zijn speciaal ontworpen voor het gebruik in de halfpipe of voor rail slides. Belangrijk is dat het snowboard flexibel is, zodat je gemakkelijk stunts kunt uithalen in het funpark. Het board is meestal korter, breder en stabieler dan een freeride board en vaak zijn de nose en tail identiek zodat je gemakkelijk fakie kunt rijden. Dit is ook handig bij het landen van airs en andere jumps. Doordat een freestyle snowboard vaak minder stijf is dan een freeride of alpine board is het meestal niet geschikt om hoge snelheden mee te maken. Freestylers gebruiken meestal strap of hybride bindingen in combinatie met softboots.

Freeride snowboarden: op de piste en off-piste (all-mountain)

Bij freeride snowboarden draait het vooral om een het ontwikkelen van een goede all-round stijl, waarmee je op elk terrein kunt snowboarden. Zowel op de piste als off-piste kun je afdalingen maken met je snowboard. In tegenstelling tot freestyle snowboarden, breng je met freeriding relatief gezien meer tijd door op de grond dan in de lucht. Dat houdt natuurlijk niet in dat freeriders geen jumps of andere sprongen kunnen maken.

Freerider snowboarders houden vaak van poedersneeuw en gaan graag off-piste snowboarden zodra er verse sneeuw gevallen is. Freeride snowboarden wordt ook wel all-mountain snowboarden genoemd. Deze naam is afgeleid van het feit dat freeriders vaak de hele berg gebruiken om te kunnen snowboarden, zowel de pistes als off-piste afdalingen.

Freeride snowboarden wordt vaak gezien als de meest geschikte snowboard stijl voor beginnende snowboarders. Snowboarders kiezen dan ook meestal voor een freeride snowboard als eerste board. Dit omdat het snowboard op alle tereinen te gebruiken is en zeker voor beginners kan dit een voordeel zijn. Ook wanneer je nog niet goed weet welke snowboard stijl je uiteindelijk wilt gaan beoefenen is een freeride board de beste uitkomst. Het gevolg is dan ook dat freeride snowboards de meest populaire boards zijn geworden en je zult deze dan ook vaak in winkels en op de piste tegenkomen. Freeride snowboarders gebruiken meestal strap of hybride bindingen in combinatie met softboots.

Alpine snowboarden (carving): snelheid

Bij alpine snowboarden of carving draait het vooral om snelheid. Hoe sneller van de berg naar beneden wordt gesnowboard, hoe groter de adrenaline stoot van de alpine snowboarders is. Door het maken van korte slaloms op hoge snelheid (carven) als je downhill gaat, verhoog je de snelheid van je afdaling. Bij het carven snijdt het snowboard als het ware in de sneeuw. Vanwege de hoge snelheid vergt het veel kracht van de alpine boarder om bochten te maken. Carving is dus geen geschikte stijl voor beginnende snowboarders.

Het alpine snowboarden kan zowel op de piste als off-piste worden uitgevoerd. Ook worden er speciale carving wedstrijden gehouden. Er zijn twee verschillende type wedstrijden bij het alpine snowboarden. Dit zijn de parallelslalom en de reuzenparallelslalom. Bij deze vorm van snowboarden gaat het vooral om het snelle bochten werk. Hoe preciezer de bocht wordt gecarved, hoe minder snelheid je verliest tijdens het afdalen en hoe sneller je dus gaat.

Van de verschillende vormen van snowboarden heeft het alpine snowboarden de meeste overeenkomst met het skiën. Er kunnen snelheden van meer dan 100 km per uur worden gehaald. Je hebt dan ook speciale snowboard schoenen nodig die deze snelheden aankunnen. Dit zijn de zogenaamde hardboots die vaak in combinatie met plaatbindingen worden gebruikt. De hardboots lijken veel op skischoenen. Ook zijn de alpine snowboards speciaal ontworpen voor het behalen van hoge snelheden. De boards zijn vaak langer, smaller en stijver dan bijvoorbeeld freeride of freestyle snowboards. Belangrijk is dat de alpine snowboards stabiel blijven en niet uit de bocht vliegen bij een afdaling op zeer hoge snelheid.

Reisorganisaties