Snowboard les: indoor skihal, rollerpiste of borstelbaan?

Snowboarden doe je niet zomaar. Het is daarom verstandig je alvast in Nederland voor te bereiden op de wintersport. Heb je nog nooit gesnowboard of ben je een beginnende snowboarder? Volg dan snowboardles in Nederland. Je kunt leren snowboarden op een indoor sneeuwbaan, rolpiste (lopende band) of borstelbaan. Maar ook voor de meer gevorderde snowboarder is het verstandig om voorafgaand aan de wintersport een aantal keer te snowboarden op een indoor of outdoor baan. Zo train je alvast je spieren en conditie, zodat je het tijdens de wintersport veel langer vol kunt houden op de piste!

Snowboardles in de echte sneeuw…in Nederland!

Leren snowboarden in de echte sneeuw in Nederland? Moderne indoor skihallen zijn de laatste 10 à 15 jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten. Snowboarden in de buurt in echte sneeuw werd daarmee mogelijk.

Snowboardles in de echte sneeuw brengt veel voordelen met zich mee. Uiteraard heeft snowboarden bij een indoor sneeuwbaan de meeste overeenkomsten met snowboarden tijdens de wintersport. Zeker voor de beginnende snowboarder is het gunstig dat vallen in de sneeuw minder pijn doet dan op een rolpiste of borstelbaan.

De lengte van de pistes variëren tussen de 200 tot 500 meter. Vaak zijn er ook kleinere en kortere oefenpistes aanwezig voor de beginnende snowboarder. Voor de langere pistes zijn meestal stoeltjesliften aanwezig en andere pistes hebben vaak sleepliften. Ook tijdens de wintersport zul je veel gebruik maken van stoeltjesliften en sleepliften. Vooral de sleepliften zijn niet altijd even gemakkelijk in gebruik voor snowboarders. Het is daarom handig dit van te voren te kunnen oefenen bij een indoor snowcenter.

Het is altijd mogelijk om snowboard materiaal te huren bij indoor skihallen. Vaak zit de huur van het snowboard en de snowboard boots ook bij de lesprijs inbegrepen. Bij sommige indoor sneeuwhallen is het ook mogelijk om kleding, handschoenen en eventueel bescherming te huren.

Naast de skihal zijn er in een indoor skihal vaak ook winkels, restaurants, cafés en après ski mogelijkheden aanwezig. Het is er daarom niet alleen leuk snowboardles te volgen, maar ook voor een dagje uit is een indoor skihal uitermate geschikt.

Je vindt in Nederland en net over de grens van Duitsland de volgende indoor skihallen:

Noord-Holland

Zuid Holland

Flevoland

Brabant

Limburg

Nordrhein Westfalen Duitsland

Leren snowboarden op een eindeloze piste…

rollerbaan

Oneindig naar beneden snowboarden zonder sneeuw, maar ook zonder in de rij te hoeven staan voor de skilift. Klinkt onmogelijk, maar dat is het niet. Leren snowboarden op een rollerpiste / lopende band biedt het allemaal. Het systeem is veilig, conditieverhogend, techniekverbeterend en zelfcorrigerend door de grote spiegelwand.

De snowboard leraar staat vlak voor je en geeft tijdens het snowboarden direct aanwijzingen. Hierdoor krijg je veel individuele aandacht en privé-begeleiding. Ook kan er maximaal met twee personen per keer worden geoefend. Doordat de hellingshoek en de snelheid van de baan instelbaar zijn, is het snowboarden op de rolbaan geschikt voor zowel beginners als (ver)gevorderden.

Twee boarders van hetzelfde niveau kunnen tegelijk op deze “eindeloze” piste snowboarden. De piste is vaak voorzien van de een val-vriendelijke kunststof toplaag die veel overeenkomsten heeft met echte sneeuw. Doordat de rollerpiste constant draait, kun je continue afdalen en daardoor veel meters maken. Zo verlies je ook geen boardtijd door lange en langzame skiliften.

Je zult zien dat je al na een paar lessen de beginselen van het snowboarden onder de knie hebt! De ervaring leert dat 6 tot 10 lesuren op de indoor rollerpiste vergelijkbaar is met 6 dagen les in de sneeuw.

De volgende indoorbanen geven snowboardles op een rolbaan:

Zuid Holland

Flevoland

Noord-Holland

Brabant

Utrecht

Gelderland

Friesland

Groningen

Snowboarden in de buitenlucht op een borstelbaan

Naast de indoor rolpiste bestaan er ook outdoor skibanen waarop je kunt leren snowboarden. Dit is de zogenaamde borstelbaan, bestaande uit gesloten matten met daarop miljoenen plastic ‘balletjes’ (borstels) waardoor het snowboarden op sneeuw grotendeels nagebootst kan worden.Deze borstels zijn besmeert met een soort groene zeep waardoor de snowboarders goed naar beneden kunnen glijden.

Omdat het snowboarden op een borstelbaan moeilijker is dan in de echte sneeuw, leer je de verschillende technieken beter aan, waardoor het later in de echte sneeuw veel gemakkelijker gaat. Er wordt vaak gezegd dat één uur les op de borstelbaan gelijk staat aan een dag les in de sneeuw.

Op de borstelbaan slijt het snowboard materiaal een stuk sneller dan in de sneeuw. Dit komt omdat kunststof op kunststof nu eenmaal een brandend effect kan geven. Het is daarom raadzaam je uitrusting te huren op de borstelbaan zelf. Een borstelbaan hoeft niet altijd outdoor te zijn, dit soort banen kunnen ook uitstekend indoor gevestigd zijn.

Vallen is pijnlijker op een borstelbaan, maar als je kan snowboarden op deze outdoor piste, dan is sneeuw daarna geen enkel probleem meer.

In Nederland vind je de volgende borstelbanen waar snowboardles wordt gegeven:

Noord-Holland

Gelderland

Utrecht

Drenthe

Reisorganisaties