Thermokleding: thermo ondergoed, handwarmers, voetwarmers

In de bergen kan het tijdens de wintersport erg koud zijn. Het is daarom verstandig om bij zeer lage temperaturen thermokleding te dragen onder je snowboard jas en broek met bijvoorbeeld thermoshirts en thermo-ondergoed. Dit principe wordt ook wel het drie-lagen-systeem genoemd.

Doordat je meerdere lagen kleding over elkaar aan hebt, blijft je lichaamswarmte beter op peil. De basislaag (of eerste laag) bestaat uit thermokleding en snowboard sokken. Naast thermoshirts en thermo-ondergoed bestaan er ook thermo handschoenen, thermo mutsen en thermo sokken. Thermokleding dient als extra isolatielaag boven op de huid. Hiermee blijf je tijdens het snowboarden comfortabel warm. Toch kan je thermokleding ook dragen bij warmere omstandigheden. Door de extra isolatielaag wordt namelijk ook het zweet beter afgevoerd, waardoor je lichaam droog blijft.

Veel wintersporters hebben last van koude voeten of handen tijdens het snowboarden. Om dit te voorkomen bestaan er speciale voetwarmers en handwarmers die je voeten in je en handen lekker warm houden. Je plaatst te warmtekussentjes in je snowboard schoenen of handschoenen, waarna de kussentjes een paar uur lang warmte afgeven.

BEKIJK AANBOD

Thermoshirts en thermobroeken: basislaag onder snowboard kleding

In de winter is het belangrijk om een goede basislaag te dragen onder je snowboard kleding. Dit zorgt er voor dat je spieren niet verstijven onder het snowboarden. Door het dragen van thermo-ondergoed blijft je lichaam comfortabel warm op de piste. Bij actieve inspanning tijdens het snowboarden kan je ook gaan zweten. Dankzij de isolerende functie van het thermo-ondergoed wordt het zweet goed afgevoerd. Het speciaal ontwikkelde polyester vezel zorgt voor ventilatieen voert het transpiratievocht af van de huid naar de volgende laag, zodat je lichaam droog en warm blijft, ondanks de actieve inspanning die je moet leveren tijdens het snowboarden.

Het meeste thermo-ondergoed is verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes. Zo zijn er thermoshirts met lange mouwen en korte mouwen, maar bestaat er naast boxershorts bijvoorbeeld ook lang thermo-ondergoed en driekwart thermobroeken. Craft en Odlo zijn de bekendste merken voor wintersporters als het gaat om functionele en technische sportkleding en thermokleding.

Thermokleding is er zowel voor volwassenen met speciale dames en heren maten, maar ook voor kinderen zijn er thermoshirts en thermobroeken. Zo hoeven de kleintjes niet te zeuren om het koude weer op de piste, maar kunnen ze lekker genieten van de wintersport.

Kijk van te voren goed wat de gemiddelde temperatuur is in het skigebied. Als je naar een zeer koude omgeving gaat heb je namelijk dikkere thermokleding nodig dan wanneer het relatief warm is. Hoe hoger je in de bergen zit, hoe kouder het meestal is. Daarnaast kan het weer in de bergen snel omslaan. Dankzij het drie-lagen-systeem kun je hier gemakkelijk op inspelen door een laag uit of aan te trekken.

Thermo handschoenen, thermo sokken en thermo mutsen

Naast thermo-ondergoed, thermoshirts en thermobroeken bestaat er ook andere thermokleding. Zo bestaan er thermo handschoenen, die je onder je normale snowboard handschoenen of gewoon los kan dragen. Thermo handschoenen houden je handen van binnen uit droog, doordat transpiratievocht wordt afgevoerd. Daarnaast kunnen ze ook functioneren als windstopper.

Thermo sokken kan je als ondersokken onder je snowboard sokken dragen. Deze dunne sokken zorgen voor een extra (droge) laag tussen je huid en normale sokken, waardoor je voeten warmer en comfortabeler zullen aanvoelen. Dankzij het ademend materiaal wordt het zweet beter afgevoerd, zodat je geen last krijgt van natte voeten.

Veel wintersporters dragen liever geen helm onder het snowboarden, omdat dit kan gaan kriebelen of juiken. Een thermo muts biedt de ideale oplossing. Je draagt de dunne, strakke muts gemakkelijk onder je helm, waardoor het zweet goed wordt afgevoerd. Mocht je echt geen skihelmen willen dragen, kies dan voor een dikkere thermomuts. Thermo mutsen houden je hoofd en oren warm tijdens het snowboarden en beschermen je geschikt tegen de koude wind.

Handwarmers en voetwarmers: tegen koude handen en voeten

Vaak hebben snowboarders, ondanks het dragen van (thermo) handschoenen en snowboard sokken, toch nog last van koude handen en voeten tijdens het snowboarden. Gelukkig is ook hier een oplossing voor bedacht. Met behulp van handwarmers of voetwarmers heb je ondanks de lage temperaturen altijd warme handen en voeten.

Als je handen of voeten koud dreigen te worden, is het gebruik van warmtekussentjes een oplossing. De kussentjes zijn gevuld met een zout/metaal mengsel, dat warm wordt wanneer het in aanraking komt met zuurstof. De hand- en voetwarmers geven een comfortabele temperatuur van rond de 57º Celsius.

Meestal bieden de zakjes tot aan 8 uur warmte, maar er zijn ook herbruikbare warmers. Ideaal voor een koude dag op de piste dus! Het is ook mogelijk om tijdens de acht uur de zakjes in een luchtdicht plasticzak te stoppen (diepvrieszak). Zo zijn de verwarmers op verschillende momenten te gebruiken en hoef je de 8 uur niet in een keer te benutten.