Snowboard sokken: comfort, isolatie, steun en bescherming

Vaak wordt het belang van goede snowboard sokken erg onderschat. Toch worden je voeten de hele dag zwaar belast tijdens het snowboarden. Het is daarom verstandig speciale snowboard sokken aan te schaffen om pijnlijke voeten te voorkomen. Het bekendste merk met ski- en snowboard sokken is Falke.

Snowboard sokken houden je voeten warm en droog tijdens het boarden. Mocht je toch nog last hebben van koude voeten, draag dan ondersokken of thermo sokken onder de snowboard sokken. Dit zorgt voor extra isolatie, waardoor je voeten beter warm blijven. Of gebruik speciale warmte kussentjes (voetwarmers).

BEKIJK AANBOD

Waar moet je op letten bij de aanschaf van snowboard sokken?

Allereerst is het belangrijk dat snowboard sokken de juiste pasvorm hebben. Net als bij gewone sokken kunnen je voeten gaan irriteren wanneer de sok te groot is. Echter zal een te kleine sok al snel gaan knellen of scheuren. Meestal zijn snowboard sokken in verschillende maten te verkrijgen. Kijk dus goed welke maat je nodig hebt en houdt eventueel rekening met het dragen van ondersokken of thermo sokken onder je standaard snowboard sokken. Hierdoor zou je een grotere maat nodig kunnen hebben.

Wanneer je al snowboard schoenen hebt gekocht, is het verstandig je snowboard sokken in de boots te passen. Mocht je de snowboardboots namelijk hebt aangepast met normale, dunne sokken, dan kan de schoen te klein zijn wanneer je dikkere snowboard sokken aan hebt. Tegenwoordig zijn er echter ook dunne snowboard sokken van synthetisch materiaal. Deze sokken zijn net zo warm als de dikkere variant, maar sluiten beter aan op je snowboard schoenen. Door dikke sokken zullen je voeten ook sneller gaan zweten, waardoor je eerder warmte verliest.

Het verschil tussen skisokken en snowboard sokken

Koop bij voorkeur sokken die speciaal voor wintersporten bedoeld zijn. Deze sokken zijn bestand tegen de koude temperaturen tijdens de wintersport. Ook hebben wintersportsokken een isolerende werking. Hierdoor wordt vocht en zweet gemakkelijk afgevoerd en blijven je voeten lekker warm en droog. Tegenwoordig zijn er ook speciale snowboard sokken op de markt. Maar is het nou echt nodig speciale sokken voor snowboarders aan te schaffen? Of kan je net zo goed op skisokken gaan snowboarden?

Er zit zeker een verschil tussen skisokken en snowboard sokken. Dit is goed te zien aan de ‘patronen’ op beide sokken. Deze vlakken geven de verschillende plaatsen van ondersteuning aan. Het is dan ook niet gek dat een snowboarder andere delen van de voet en het onderbeen belast dan een skiër. De anatomisch gevormde kussentjes van snowboard sokken verminderen met name de druk op de schenen, enkel en hiel. En juist deze plekken krijgen de meeste weerstand tijdens het snowboarden.

Bij skisokken zitten deze beschermende stukken op andere plekken dan bij snowboard sokken. Het is daarom niet verstandig om met voorgevormde skisokken te gaan snowboarden, doordat de speciale padding dan op de verkeerde plekken zit. Hierdoor wordt het risico op blessures zelfs vergroot. Kies dan eerder voor skisokken zonder drukverminderende padding.