Snowboard jas / jacket: comfort, warm, bescherming en veilig

Een belangrijk onderdeel van je snowboard uitrusting is de snowboard jas. Snowboard jassen zijn speciaal ontworpen outdoor jackets om comfortabel, maar vooral ook veilig en warm te kunnen snowboarden. Nog niet zo heel lang geleden was een snowboard jas over het algemeen groen met een capuchon.

Maar gelukkig zijn snowboard jassen met de tijd mee gegaan en is het verschil tussen functionaliteit en mode vaak moeilijk te onderscheiden. Snowboard jassen zijn te koop in allerlei soorten en maten, zoals de snowboard collectie van Blue Tomato.

Een snowboard jas of jacket koop je niet zomaar. Snowboard jassen verschillen op een aantal belangrijke punten van gewone outdoor jackets of regenjassen. Maar waar moet een goede snowboard jas aan voldoen? En op welke punten moet je letten bij de aanschaf van een snowboard jas? Waar kun je goede snowboard jassen kopen? Blue Tomato biedt degelijke, maar tegelijkertijd ook modieuze snowboard jassen.

BEKIJK AANBOD

Waarom is een goede snowboard jas nodig?

Een snowboard jas heeft veel gemeen met een normale, alledaagse winterjas. Een jas beschermt je tegen de regen en zorgt ervoor dat je het niet koud krijgt. Toch verschilt een snowboard jas qua functionaliteit van een normale outdoor jas. Een snowboard jas heeft naast een speciale waterdichte en/of winddichte bovenlaag ook een ademende werking, zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft.

Een functionele snowboard jas wordt ook wel een ‘shell’ genoemd. Vaak worden deze jassen gedragen volgens het drie-lagen-systeem. Bij het drie-lagen-systeem is het belangrijk dat je snowboard jas (de derde laag) perfect aansluit op de onderste twee lagen. De eerste laag of basislaag bestaat uit thermo ondergoed en/of kleding. en de tweede of middelste laag is vaak een shirt of fleece trui.

Het is belangrijk de optimale balans te vinden van de functionaliteit van je snowboard kleding zonder dat je teveel gewicht toevoegt. Het voordeel van een systeem met lagen is dat je je gemakkelijk aan kan passen aan de weersomstandigheden. Wanneer je hebt bijvoorbeeld te warm hebt, kun je een laag kleding uit doen.

Een combinatie van comfort, warmte en veiligheid

Tijdens het snowboarden ben je bijna continu in beweging. Het is daarom belangrijk dat je snowboard jas comfortabel zit, zodat je vrij kunt bewegen. Snowboarden brengt natuurlijk veel meer gevaren met zich mee dan in het normale dagelijkse leven. Daarom bestaat een goede snowboard jas uit een dikke voering en versterkte materialen, die je lichaam beschermen tegen een valpartij op ruw terrein of het schuren van je uitrusting.

Mensen hebben het vaak over ‘warme kleding’ als ze het over wintersport kleding hebben, zoals sweaters en jacks. Echter is het doel van deze kleding niet je temperatuur te verhogen, maar juist je lichaamstemperatuur in evenwicht te houden, zodat je net zoveel warmte aanmaakt als dat je verliest.

Hoe beter je kleding je temperatuur in balans kan houden, hoe minder je lichaam daar energie aan hoeft te verspillen. Door je huid droog te houden is het makkelijker je temperatuur op peil te houden en het is nog comfortabeler ook. De combinatie van het beschermen tegen vocht van buitenaf en tegelijkertijd het lichaamsvocht afvoeren is erg lastig; de kleding moet waterdicht zijn maar het moet tevens kunnen ademen.

Snowboard jassen van katoen of nylon: ventilatie en vochttransport

Zelfs wanneer je niets doet verlies je nog een halve liter vocht per dag. Uiteraard wordt er bij inspanning (en dus ook tijdens het snowboarden) nog veel meer lichaamsvocht aangemaakt. Om dit vocht kwijt te raken moet een snowboard jas goed ventileren of ademen. En dit hoeft niet door gaten in de jas, maar juist door de stof zelf. Snowboard jassen worden daarom vaak gemaakt van katoen of nylon, aangezien dit al ademende stoffen zijn.

Om de stof waterdicht te maken wordt er gebruikt gemaakt van een lagen systeem. Hierdoor is het binnen in de jas warmer en vochtiger dan erbuiten, waardoor de druk in de jas ook hoger is. Op deze manier wordt het vocht vanzelf naar buiten afgevoerd. Sommige jassen hebben ook speciale ventilatie ritsen op de mouw bij de oksels.

Om de afvoer van zweet en vocht te bevorderen kan je ook thermokleding dragen. Thermoshirts en thermobroeken werken als een soort isolatielaag tussen je huid en snowboard jas. Hierdoor wordt bij actieve inspanning het zweet goed afgevoerd, zodat je lichaam droog en warm blijft. En dat snowboard toch een stuk fijner!

Beschermen tegen water, sneeuw, regen en wind

Het is zeer belangrijk dat een snowboard jas waterdicht is. Gelukkig bestaat er de zogenaamde ISO norm waarin is vastgelegd wanneer een kledingsstuk waterdicht te noemen is en wanneer niet. Over het algemeen wordt een kledingsstuk waterdicht genoemd als het een watermassa van 120 tot 150 cm kan dragen. Een goede snowboard jas kan zelfs een watermassa van enkele meters dragen.

Om te testen of een kledingstuk aan de ISO norm voldoet wordt er een met water gevulde buis op een stuk van de stof gezet. Wanneer het water door de stof heen druppelt wordt het aantal centimeters water in de buis opgemeten. Naast de kwaliteit van de stof zijn er nog twee andere factoren die van invloed zijn op de waterdichtheid van een snowboard jas. Zo moeten de ritsen 100% waterproof geseald zijn en mag de voering geen water absorberen. Ook belangrijk is dat er overal waterdichte stoffen gebruikt zijn.

Een frisse wind kan zelfs met jas aan koud aanvoelen. En snowboarden met koude spieren verhoogd de kans op blessures. Ook zal de ademende werking van een snowboard jas afnemen wanneer de jas niet winddicht is. Het is daarom zeer belangrijk dat je snowboard jas winddicht is. Gelukkig zijn er genoeg goede snowboard jassen die je lichaam beschermen tegen de koude wind in de bergen. En wanneer je snowboard jas een waterkolom van tientallen meters kan weerstaan, dan is hij ook zeker winddicht.