Snowboard helm / skihelm: veilig, comfortabel en modern

Een leuke en hippe muts is erg populair bij snowboarders. Toch is het niet verstandig alleen een muts te dragen. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Draag daarom voor je eigen veiligheid een goede helm tijdens het snowboarden.

Steeds meer wintersporters beginnen in te zien dat een helm geen luxeartikel is maar een noodzakelijke bescherming voor tijdens het skiën. Bij één op de tien wintersport ongevallen is er namelijk sprake van hoofdletsel. In de meeste skischolen is het nu verplicht om een skihelm te dragen. Dit zijn vaak (nog) geen wettelijke verplichtingen, maar in sommige landen zoals OostenrijkItalië en in de Scandinavische landen is de helm al wettelijk verplicht voor kinderen tot 15 jaar.

Toch zie je dat ook steeds meer volwassen hun verstand gebruiken en een helm dragen tijdens het snowboarden. Vooral wanneer je off-piste gaat snowboarden in een rotsachtig of boomrijk gebied kan het dragen van een helm levens redden.

Tegenwoordig is het niet moeilijk een goedkope skihelm te vinden die goed past en nog leuk staat ook. En voor de aanschaf van een snowboardhelm hoef je zelfs de deur niet meer uit! Bekijk meteen het online aanbod met ski- en snowboardhelmen van de beste merken.

BEKIJK AANBOD

Het verschil tussen een skihelm en snowboard helm

Eigenlijk bestaat er bijna geen verschil tussen een skihelm of snowboard helm. Dit betekent dat een skihelm in principe prima geschikt is voor snowboarders en andersom. Toch dragen snowboarders vaak dichte helmen zonder tochtgaten, terwijl skiërs de voorkeur geven aan een helm die veel frisse lucht doorlaat. Snowboarders vallen ook vaker achterover dan skiërs, waardoor een snowboard helm meer bescherming aan het achterhoofd moet geven. Wanneer een helm echt specifiek bedoeld is voor snowboarden of skiën, dan wordt dat altijd aangegeven.

Een goede en veilige snowboard helm

Wintersporthelmen hebben CE markering nodig om hier verkocht te mogen worden. Op zich zegt dit echter relatief weinig. Het betekent dat de helm aan bepaalde minimum eisen voldoet maar is niet echt kwaliteitskeurmerk. De EN 1077 norm is specifiek voor helmen voor snowboarders en skiërs en dit is de standaard Europese norm. Helmen die hieraan voldoen zijn goedgekeurd. In Amerika hanteert men andere normeringen (Snell, ASTM). De verschillende normen in beide continenten zijn helaas niet met elkaar te vergelijken. Er zijn echter wel helmen die zowel aan de Europese als Amerikaanse normen voldoen. In Europa bestaan er ook skihelmen met een EN 1078 goedkeuring. Dit is echter de normering voor fietshelmen en deze is minder streng dan de EN 1077 norm.

In principe is het zo dat de helm na iedere ernstige val vervangen moet worden, omdat het dempingsmateriaal na een harde klap is beschadigd. Maar ook bij normaal gebruik moet je de helm op z’n laatst na 5 jaar vervangen, omdat het dempingsmateriaal ook zonder heftige valpartijen in de loop der jaren zijn dempende werking verliest. Bewaar de helm wanneer je hem niet gebruikt in een hoes. Zo bescherm je de helm tegen zonlicht en stof. Zonlicht heeft namelijk een verouderende werking op kunststof.

Koop- en gebruiktips snowboard helmen

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten wanneer je een snowboardhelm gaat kopen. Let bij aanschaf van een wintersporthelm op dat deze goed past en dat het gezichtsveld niet wordt belemmerd. Koop een helm nooit op de groei. Een integraalhelm (met kinbescherming) lijkt heel veilig en stoer maar is niet altijd veiliger. Bij een val voorover kan de kinbescherming in de sneeuw happen waardoor de wintersporter over de kop zal slaan en er enorme kracht op de nek worden uitgeoefend. Vraag daarom bij twijfel altijd advies. Hier vind je een aantal handige kooptips bij de aanschaf van een snowboard helm:

 • De aanduiding CE EN 1077 moet op de helm staan.
 • De helm mag niet te los zitten en evenmin op het hoofd verschuiven.
 • De helm moet niet te zwaar zijn.
 • De helm moet uit afgeronde of flexibele delen bestaan.
 • Koop een helm nooit op de groei.
 • De kinriem moet minstens 2 centimeter breed zijn en dient aan de schaal van de helm vast te zitten.
 • Het is erg handig als de helmsluiting met handschoenen aan te bedienen is.
 • Het blikveld naar rechts en naar links mag niet belemmerd worden.
 • Je moet met de helm op nog in staat zijn om je omgeving te horen.
 • De helm beschermt erg goed tegen koude en wind.
 • Zorg ervoor dat de helm en skibril bij elkaar passen.
 • Een uitneembare voering vergemakkelijkt het schoonmaken aanzienlijk.
 • De maatvoering van verschillende fabrikanten is niet altijd gelijk aan elkaar.

Trends bij wintersporthelmen

Een helm is meer dan bescherming. Het is een statement. Een snowboard helm betekent dat je weet hoe het er op de pistes aan toe gaat. Goede snowboarders hebben een helm omdat ze snel snowboarden op lastigere pistes; beginnende snowboarders dragen een helm omdat ze vaker vallen. Maar alle snowboarders hebben een skihelm omdat anderen tegen ze aan kunnen snowboarden, of je nou ligt, zit of staat. Bescherming is dus verstandig en dat staat wel zo intelligent. Bescherm je intelligentie; het is je kostbaarste bezit.

Fabrikanten van wintersporthelmen hebben de toename in het gebruik van helmen de laatste jaren opgemerkt. Er komen daarom ook steeds nieuwe ontwerpen op de markt. De nadruk ligt op het produceren van lichte, duurzame en modieuze helmen om de drempel bij kopers te verlagen. Bovendien zijn skihelmen tegenwoordig erg stijlvol vormgegeven, erg comfortabel (luchtig maar toch lekker warm) en hoeven ze niet duur te zijn.Ook worden er steeds meer helmen ontwikkeld die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden, zoals fietsen, klimmen en skeeleren. Zo heb je maar één goede helm nodig.

Vaak willen wintersporters geen skihelm dragen, omdat ze een helm vinden kriebelen of jeuken. Een thermo muts biedt de ideale oplossing. Je draagt de dunne, strakke muts gemakkelijk onder je helm, waardoor het zweet goed wordt afgevoerd. Zo ben je toch optimaal beschermd tegen hoofdletsel, zonder dat je last hebt van de skihelm.

Bekendere merken van skihelmen en snowboard helmen zijn onder andere K2RedAlpinaQuicksilverRossignolGiroSalomon.