Snowboard handschoenen / wanten: bescherming en comfort

Speciaal voor snowboarders zijn er snowboard handschoenen op de markt. Deze handschoenen hebben een spalk aan de bovenzijde van de pols, zodat de pols minder snel naar achter kan klappen bij een val.

Snowboard handschoenen hebben vaak een langer manchet dan skihandschoenen. Of je nou wanten of handschoenen draagt, zorg ervoor dat ze goed over de pols vallen. Ook is het belangrijk dat de opening rond je pols wordt afgesloten door bijvoorbeeld een strap of elastiek. Alleen dan wordt je pols beschermt tegen snijwonden.

BEKIJK AANBOD

Bescherming van de pols tegen snijwonden en kneuzingen

Handschoenen houden je handen niet alleen warm, maar beschermen ook tegen schaafwonden. Sneeuw kan bij een val reageren als kleine glassplinters en lelijke snijwonden veroorzaken. Daarnaast kan een bevroren bovenlaag op de piste behoorlijk hard zijn.

Handschoenen beschermen echter ook tegen kneuzingen. In tegenstelling tot het skiën, ben je tijdens het snowboarden regelmatig in contact met de sneeuw. Zelfs op de piste is de sneeuw nooit egaal en regelmatig worden je vingers geconfronteerd met stukken harde sneeuw of vastgevroren ijssplinters. Deze kunnen er voor zorgen dat je je vingers onnodig kneust.

Vaak dragen snowboarders wanten in plaats van handschoenen. De kans dat een vinger ergens achter blijft haken is dan immers nog kleiner. Als je al goede handschoenen hebt en geen geld wil uitgeven aan wanten, kun je ook de pink van de handschoen vasttapen aan de ringvinger. Je pink is namelijk de meest kwetsbare vinger, doordat deze bijna geen sterke spieren heeft om krachtige klappen op te vangen. Deze buddytape werkt enigszins als een spalk en helpt om te voorkomen dat je pink snel geblesseerd raakt. Lees hier meer over beschermende kleding tijdens het snowboarden.

Waterdicht en goede pasvorm met polsstrap

Doordat je tijdens het snowboarden vaak in contact komt met de sneeuw, moeten je handschoenen goed waterdicht zijn. Kies daarom voor handschoenen die gevoerd zijn met synthetisch isolatiemateriaal. Dit zorgt er niet alleen voor dat de snowboard handschoenen waterdicht zijn, maar ze houden je handen ook warm. In dunne natte fleece handschoenen koelen je handen namelijk erg snel af.

Snowboardhandschoenen moeten altijd goed over de pols vallen. Wanneer je te korte handschoenen of wanten hebt, kan er sneeuw in je jas of handschoen komen, waardoor het waterdichte effect verloren gaat. En met natte handen of armen krijg je het natuurlijk al snel erg koud.

Er bestaan veel verschillende soorten handschoenen. De een heeft een lang machet onder de handpalm, terwijl de ander juist kort is met een strap. Het is daarom verstandig je snowboardjas mee te nemen wanneer je van plan bent handschoenen te kopen. Iedere jas heeft een andere pasvorm, waar ook een andere pasvorm handschoen bijhoort. Sommige snowboardjassen hebben ook ingebouwde elastische manchetten, ook wel inner cuffs genoemd, waardoor de opening tussen je handschoenen en armen wordt afgesloten. Hierdoor heb je misschien meer ruimte nodig in je handschoenen.

Om slijtage van de handschoen tegen te gaan, kun je het beste kiezen voor handschoenen of wanten met ingebouwde verstevigingen voor je handpalm en de onderzijde van de vingers.

Mocht je met handschoenen aan nog steeds last hebben van koude handen. Draag dan dunne thermo handschoenen onder je snowboardhandschoenen. Thermo handschoenen werken als een soort isolatielaag tussen je handen en de handschoen, waardoor vocht en zweet goed worden afgevoerd. Hierdoor blijven je handen warm en droog. Je kunt ook speciale handwarmers in je handschoenen stoppen. Deze warmte kussentjes geven een aangename temperatuur van 57º Celsius en blijven tot zeker 8 uur lang warm. Ideaal voor een dagje snowboarden dus!