Snowboard bescherming: protectie, veiligheid en beschermende kleding

Snowboarden leer je met vallen en opstaan. Het is daarom verstandig je lichaam goed te beschermen om ernstige blessures te voorkomen. Maar zeker ook voor snowboarders die trucs uithalen of off-piste gaan is beschermende kleding erg belangrijk. Gelukkig bestaat er tegenwoordig genoeg keuze aan beschermingskleding voor snowboarders. In eerste instantie is het dragen van een goede skihelm van belang om hoofdletsel te beperken. Maar ook voor de rest van je lichaam bestaan beschermende kledingstukken. Denk hierbij aan kniebeschermers, polsbeschermers, bumppant, heupbeschermers, rugprotectors en meer.

BEKIJK AANBOD

Hoofdbescherming: skihelm / snowboardhelm

Hoofdletstel is één van de meest voorkomende blessures bij het snowboarden. Het is daarom belangrijk om een goede skihelm of snowboardhelm te dragen. In sommige landen is het voor kinderen tot 15 jaar al wettelijk verplicht om een helm te dragen tijdens het snowboarden. Maar ook steeds meer volwassen zien in hoe belangrijk het is om een snowboardhelm te dragen. Een goede en veilige snowboardhelm moet aan een aantal eisen voldoen, zoals het hebben van de CE (EN 1077) markering. En wat is het verschil tussen een skihelm en een snowboardhelm? Lees hier alles over het belang van het dragen van een snowboardhelm met kooptips voor de aanschaf van een goede snowboardhelm.

Oogbescherming: skibril / goggle

Het belang van een goede skibril of zonnebril wordt vaak erg onderschat. Toch is de oogbescherming een zeer belangrijk onderdeel van je snowboard uitrusting. Tijdens het snowboarden reflecteert de sneeuw het zonlicht, waardoor de UV-straling extra hoog is. Dit kan niet alleen leiden tot pijnlijke en tranende ogen, maar in het ergste geval zelfs tot sneeuwblindheid. Draag daarom een skibril (goggle) of een zonnebril met UV-werende glazen. Voor een goede UV-bescherming heb je een skibril met minimaal UV-300 of UV-400 bescherming nodig. Een goede bril beschermt je ogen ook tegen sneeuw en ijs als je met hoge snelheid de berg afkomt. Let er daarom op dat de glazen je ogen ook aan de zijkant beschermen. Als je off-piste gaat snowboarden kunnen takken van bomen tegen je gezicht slaan. Een skibril zorgt ervoor dat de takken niet in je ogen komen. Skibrillen zijn in veel verschillende kleuren te krijgen. Geel en oranje werken op de sneeuw heel goed, zeker in snel wisselende omstandigheden. Door het gekleurde glas krijgt het sneeuw landschap meer contrast, waardoor je een beter zicht hebt. Als je van plan bent een skibril te kopen, let er dan bij de aanschaf op dat de skibril een dubbele lens heeft. Dit voorkomt condens in de bril. De bril moet goed zitten, een ruim blikveld bieden en genoeg UV-bescherming bieden.

Snowboard polsbeschermers

Kneuzingen of zelfs gebroken polsen zijn de meest voorkomende blessure bij snowboarders. Als je achterover valt is je eerste reflex vaak je handen naar achter te steken. Je handen en vooral je polsen vangen zo het grootste deel van de klap van de val op. Het is daarom verstandig polsbeschermers te dragen om ernstig letsel te voorkomen. Speciaal voor snowboarders zijn er handschoenen en wanten op de markt met een spalk aan de bovenzijde van de pols. Op deze manier wordt het naar achter klappen van de pols voorkomen. Polsbeschermers die bij skaten worden gebruikt kunnen ook bescherming bieden tijdens het snowboarden. Echter leveren deze soort polsbeschermers veel klachten op als zweten en bewegingsbelemmering. Wil je toch losse polsbeschermers kopen? Let dan op de volgende punten:

  1. De polsbeschermer moet voorzien zijn van een breed beschermingsstuk bij de handpalm.
  2. De spalken in de polsbeschermer moeten veerkrachtig, sterk en glad zijn.
  3. De polsbescherming moet door middel van banden stevig aangetrokken kunnen worden.
  4. De polsbeschermer mag niet schuiven en moet op zijn plaats blijft zitten tijdens een val.

Controleer voor gebruik altijd goed of de stof van je handschoen nog intact is. Het komt vaak voor dat de harde kunststof spalk van de polsbeschermer door de stof heen scheurt en juist hierdoor kun je akelige verwondingen krijgen. Een speciale snowboard handschoen met ingebouwde spalk is daarom vaak een betere uitkomst.

Snowboard handschoenen / wanten

Handschoenen houden je handen niet alleen warm, maar beschermen ook tegen schaafwonden. Sneeuw kan bij een val reageren als kleine glassplinters en lelijke snijwonden veroorzaken. Daarnaast kan een bevroren bovenlaag op de piste behoorlijk hard zijn. Handschoenen beschermen echter ook tegen kneuzingen. In tegenstelling tot het skiën, ben je tijdens het snowboarden regelmatig in contact met de sneeuw. Zelfs op de piste is de sneeuw nooit egaal en regelmatig worden je vingers geconfronteerd met stukken harde sneeuw of vastgevroren ijssplinters. Deze kunnen er voor zorgen dat je je vingers onnodig kneust. Vaak dragen snowboarders wanten in plaats van handdschoenen. De kans dat een vinger ergens achter blijft haken is dan immers nog kleiner. Als je al goede handschoenen hebt en geen geld wil uitgeven aan wanten, kun je ook de pink van de handschoen vasttapen aan de ringvinger. Je pink is namelijk de meest kwetsbare vinger, doordat deze bijna geen sterke spieren heeft om krachtige klappen op te vangen. Deze buddytape werkt enigszins als een spalk en helpt om te voorkomen dat je pink snel geblesseerd raakt.

Snowboard rugbescherming: rugprotector / back protector

Om je rug te beschermen tijdens het snowboarden kun je een rugprotector dragen. Een rugbeschermer geeft vooral in het funpark bij stunten op de halfpipe en off-piste snowboarden extra veiligheid. Draag een rugprotector om ernstige blessures in je boven- en onderrug te voorkomen. Hoe meer contactpunten de rugprotector heeft en uit hoe meer segmenten de rugbeschermer bestaat, des te beter zal de rugprotector je beschermen tegen een ernstige rugblessure. Koop daarom liever geen rugprotector die slechts op twee punten op je rug rust. Voor een optimale bescherming moet de rugprotector perefct aansluiten op de natuurlijke vorm van je lichaam. Let er bij de aankoop van een rugbeschermer dus op dat de protector ook in de snowboardhouding goed zit. Je moet je met het dragen van een rugprotector nog steeds vrij kunnen bewegen tijdens het snowboarden.

Snowboard heupbescherming: bumppant / valbroek

Wanneer je begint met snowboarden zul je vaak achterover vallen. Vooral je stuitje zal het hierbij flink te verduren krijgen. Een bumppant of valbroek biedt een goede uitkomst. Een bumppant is een soort fietsbroek, maar dan een met extra dikke voering op het achterste en de heupen. Op deze manier worden je heupen en stuitje beschermt tegen ernstige kneuzingen of breuken. Een andere fijne bijkomstigheid van de valbroek is dat het je beschermt tegen de koude sneeuw. Tijdens het snowboarden zit je vaak op de grond zit. De dikke voering van de bumppant houdt je broek waterdicht.

Snowboard kniebeschermers

Vooral voor beginnende snowboarders zijn kniebeschermers goed om blessures te voorkomen. Doordat je tijdens het leren snowboarden vaak voorover valt, is het handig als je knieën goed beschermd zijn. Kniebeschermers verlagen de impact van een val en kunnen breuken, schaafwonden en kneuzingen voorkomen. De beste variant van de kniebescherming zijn gemaakt van kunststof (polyurethaan of polycarboanaat). Deze kniebeschermers zijn flexibel, slijtvast en breken minder snel dan de goedkopere (plastic) beschermers. Daarnaast hebben de kniebeschermers vaak een zachtere binnenkant, waardoor het draagcomfort wordt verhoogd. Er bestaan ook speciale kniebeschermers die onder je snowboard broek gedragen kunnen worden. Deze zijn vaak voorzien van een kleinere kunststof plaat, met daarover een extra laag. De extra laag voorkomt gaten in je snowboard broek, doordat deze zachter is dan de kunststof plaat. Belangrijk is dat de kniebeschermers bij een val op dezelfde plaats blijven zitten. Let er daarom op dat de bescherming is voorzien van een elastische band, zodat de kniebeschermer niet van zijn plaats verschuift. Ook als je ergens tegenaan stoot mag de kniebeschermer niet van zijn plaats gaan. De kniebeschermers kunnen vaak strakker worden gemaakt met behulp van klittenband.

Veiligheidsriem / leash

Een veiligheidsriem is een elastisch koord dat je om je voorste voet en binding bevestigd. Veiligheidsriemen zijn ontworpen om je snowboard bij je te houden in het onwaarschijnlijke geval dat je binding los gaat. Doordat dit bijna nooit voorkomt, dragen maar weinig mensen een veiligheidsriem tijdens het snowboarden. Toch is het een belangrijk onderdeel van je snowboard uitrusting. Vooral tijdens het snowboarden in de bergen is een veiligheidsriem essentieel. Niet zo zeer voor je zelf, maar des te meer voor je mede pistegebruikers. Door het dragen van een veiligheidsriem voorkom je dat je snowboard wegglijdt. Een snowboard dat zonder ‘bestuurder’ de berg afkomt kan ongekende snelheden bereiken. De randen van het board zijn met dit soort hoge snelheden net zo scherp als een koksmes. Dus hoe goed je ook bent of welke snowboardstijl je ook beoefend, zorg er altijd voor dat je snowboard vast zit met een veiligheidsriem.