Het verschil tussen Camber en Rocker boards

Steeds vaker kom je ze tegen: de zogenaamde rocker boards. Snowboard merken komen met de V-Rocker, P-Rocker, Flatline, HighRize Rocker, LowRize Rocker, Flying V, Banana Rocker, Reverse Camber. Maar wat is nou eigenlijk het nut van een rocker board? En wat is het verschil met de traditionele camber boards?

rocker_camber

Simpel gezegd heeft een rocker board een andere manier van spanning in het snowboard dan in de bestaande camber boards. Camber (voorspanning) is de traditionele manier van spanning, waarbij het board in het midden iets van de grond komt. Wanneer je op het snowboard staat raakt het grootste deel van de kanten van het board de sneeuw. Voordeel is dat je bochten makkelijk in kunt snijden en veel grip hebt op een ijzige piste of in de halfpipe.

Rocker, of reverse camber, is het tegenovergestelde van camber. De nose en tail van het snowboard staan iets omhoog, waardoor je een soort banaan vorm krijgt als je tegen de zijkant van het board kijkt. Wanneer je op het board staat raken de kanten alleen van binding tot binding de sneeuw. Hierdoor heb je het voordeel dat je gemakkelijker bochten kan maken, omdat je board minder weerstand biedt.

Verschillende soorten rocker boards

In korte tijd verschillende rocker shapes ontworpen waarbij het verschil voornamelijk bestaat uit de hoeveelheid curve en de plek waarop de rocker begint.

  1. All-mountain rocker boards
    Bij deze variant begint een bepaalde mate van kromming al tussen de bindingen, die vervolgens recht naar de nose en de tail loopt. Hierdoor heeft het board ultieme wendbaarheid en ook op de pistes geeft dit een ‘los’ gevoel. Dit losse gevoel kan echter nadelig worden tijdens het maken van bochten op ijzige pistes, omdat je dan juist wat extra grip nodig hebt. Deze rocker variant wordt vaak toegepast in freestyle boards.

rocker

  1. Flatbase rocker boards
    Bij deze rocker variant hebben alleen de nose en de tail van het board een lichte kromming. De rest van de base ligt volledig vlak op de sneeuw. Hierdoor is het board zeer wendbaar en zelfs gemakkelijk te besturen op lagere snelheden. De vlakke base is ideaal voor boxen en rails in het funpark. Daarnaast geeft een flatbase rocker iets meer stabiliteit bij de landing dan boards die ook rocker tussen de bindingen hebben.

flatbase

  1. Hybrid rocker & camber boards
    Naast rocker en camber zijn er ook boards die het beste uit twee werelden proberen te combineren. Onder de bindingen zit camber terwijl tussen de bindingen en in de nose/tail rocker is toegepast. Kort samengevat geeft dit het losse gevoel als je rechtdoor gaat, maar zorgt ook voor meer grip tijdens snelle bochten. Het lengteprofiel van deze boards ziet er golvend uit. Steeds meer merken proberen een combinatie te vinden tussen rocker en camber boards.

hybrid