Snowboard onderhoud: waxen, slijpen en reparatie

Goed onderhoud van je snowboard is belangrijk, en vaak ook gemakkelijk zelf te doen. De base (belag) van het snowboard dient altijd in optimale vorm gehouden te worden om er zeker van te zijn dat het snowboard in alle omstandigheden goed door de sneeuw glijdt. Om je snowboard optimaal te laten presteren is het aan te raden na elke wintersport je snowboard te (laten) waxen en indien nodig ook te slijpen. Kleine beschadigingen aan je snowboard kun je zelf repareren met P-Tex.

BEKIJK AANBOD

Doe-het-zelf: waxen in acht stappen

Wanneer je ziet dat je board licht is uitgeslagen, de randen het meest zijn uitgeslagen en het board droog aanvoelt, kan hij een goede waxbeurt gebruiken. Je kunt je board natuurlijk wegbrengen voor een waxbeurt, maar wanneer je het zelf doet is het goedkoper, je kunt het doen wanneer het jou uitkomt en je board blijft langer in goede staat. De aanschaf van de juiste benodigdheden is het enige wat vereist is en geld kost. Met dit stappenplan leer je hoe je simpel en snel zelf je snowboard kunt waxen.

 1. Maak het oppervlak schoon. Gebruik hiervoor een speciale spray en microfiber-doekje.
 2. Zet het strijkijzer op de stand voor wol/zijde (de minst hete stand). Houd de wax tegen de strijkbout zodat het gaat druppelen en laat de druppels verspreid op het snowboard vallen. Smelt zachte wax druppelend in een zigzag-patroon boven de base (belag) van je snowboard en strijk het met het strijkerijzer gelijkmatig over het oppervlak.
 3. Ga met het ijzer van tip naar tail in gelijkmatige bewegingen. Doe dit met draaiende bewegingen en blijf niet te lang hangen op één plek. Herhaal de handeling drie keer. Zorg dat je je aan de aanbevolen waxijzertemperatuur houdt (deze staat op de verpakking). Laat je snowboard zo’n tien minuten afkoelen.
 4. Herhaal stap 3 driemaal zonder tussentijds schrapen. Je behandelt je board dus in totaal zo’n 9 keer. Zorg dat het strijkijzer voldoende wax heeft om over het oppervlak te glijden.
 5. Schraap als alle wax is ingetrokken de overtollige wax van het oppervlak als het board nog een beetje warm is. Dit kan je doen met een echte schrapper, maar je kan ook een liniaal gebruiken. Niet te hard drukken!
 6. Herhaal stap 3 en 4 met een hardere waxsoort, aangepast aan het sneeuwtype. Dit keer hoef je je board maar één keer te waxen en één keer te schrapen.
 7. Borstel het oppervlak met een koperborstel van tip naar tail met circa tien halen die elkaar overlappen. Druk ook hier niet te hard op de borstel.
 8. Maak de klus af met een zachtere nylon brush of polish pad en je snowboard is ready to go!

 

Slijpen van je snowboard

Goed geslepen staalkanten van je snowboard zijn van grote invloed op je board plezier op de piste. Met een goed geslepen board snijd je veel gemakkelijker door sneeuw, waardoor je meer grip hebt in alle sneeuwomstandigheden. Vooral in de bochten is dit essentieel! Bij het slijpen begin je met een grove vijl, waarna je dezelfde staalkanten met een steeds minder grof vijltje slijpt. Probeer bramen niet weg te slijpen met een vijl, door eigenschappen van het metaal zaagt de braam in je vijl in plaats van omgekeerd! De grovere vijlen slijpen de vorm in de staalkant, de minder grovere vijlen werken de staalkant bramenvrij af.

 1. Slijpen begint met het verwijderen van grove bramen (van die kartelige uitsteeksels die je door contact met stenen krijgt) met het bramensteentje. Behandel eerst de onderkant van je board en daarna pas de zijkanten. Doe dit tot alle oneffenheden van de tip tot de tail verdwenen zijn en de staalkant weer glad aanvoelt.
 2. Als de kanten van je snowboard heel lang niet geslepen zijn, dan kun je met een hele grove carrosserievijl de basisvorm er opnieuw in slijpen. Gebruik deze vijl niet te veel, omdat hij hele grote krullen van je staalkant aftrekt. Zet het board op zijn kant klem, zo kun je de vijl goed op zijn plaats klemmen. Schroef de vijl in de kantenhoek en vijl in lange rustige halen naar je toe. Is de eerste zijkant af, draai dan je het board om. Het maakt niet uit of je de staalkant van achter naar voren of omgekeerd slijpt.
 3. Als je de stap met de carrosserievijl overslaat omdat je kanten nog in een redelijke staat zijn, dan begin je gewoon met de grove vijl. Houd de vijl in de kantenhoek en maak lange vloeiende bewegingen langs de staalkant. Als de staalkant nog redelijk netjes is, hoef je dit maar drie of vier keer te herhalen.
 4. Herhaal stap drie met een minder grove vijl. Door de fijnere groeven zul je tussen de halen doorje staalkant iets meer slijpselvrij moeten houden.
 5. Je kunt tenslotte met de diamantvijl de staalkant van je snowboard polijsten. Met de diamantvijl verwijder je het laatste braampje dat tussen zijkant en onderkant zit. Als laatste vijlbeweging loop je nog een keer langs de onderkant met de diamantvijl. Zo staat het allerlaatste minibraampje dat er nog zou kunnen zitten in ieder geval de goede kant op.

Reparatie van de base (belag) van je snowboard

Als je kleine krasjes of groeven in de base (belag) van je snowboard hebt, is het mogelijk deze te repareren met een P-Tex kaars. Steek de kaars aan en laat de P-Tex op de beschadigde plek druppelen. Zorg ervoor dat het board en de P-Tex goed afgekoeld zijn, voordat je de overtollige P-Tex met een plastic krabber (of liniaal) verwijdert. Door het verwijderen van het overtollige P-Tex wordt de onderkant van je snowboard weer glad.

Let op! De reparatie van grote beschadigingen aan je snowboard kun je beter overlaten aan de vakman.