Naast bindingen, boots en uiteraard een snowboard zijn er ook snowboard accessoires die je snowboard materiaal compleet maken.
Denk bijvoorbeeld aan een een board leash. Deze veiligheidsriem bevestig je aan je binding en je boots (of been), zodat je nooit je snowboard kunt verliezen. Of zet je snowboard ‘op slot’ met een speciale snowboard lock. Zo voorkom je dat je snowboard wordt gestolen wanneer je even geniet van een drankje in de après-ski bar.
Om optimaal te kunnen genieten van je snowboard materiaal is het onderhoud ook zeer belangrijk. Zo is het aan te raden na elk wintersportseizoen je snowboard te waxen en/of te slijpen.
BEKIJK AANBODEen veiligheidsriem is een elastisch koord dat je om je voorste voet en binding bevestigd. Veiligheidsriemen zijn ontworpen om je snowboard bij je te houden in het onwaarschijnlijke geval dat je binding los gaat. Doordat dit bijna nooit voorkomt, dragen maar weinig mensen een veiligheidsriem tijdens het snowboarden. Toch is het een belangrijk onderdeel van je snowboard uitrusting.
Vooral tijdens het snowboarden in de bergen is een veiligheidsriem essentieel. Niet zo zeer voor je zelf, maar des te meer voor je mede pistegebruikers. Door het dragen van een veiligheidsriem voorkom je dat je snowboard wegglijdt. Een snowboard dat zonder ‘bestuurder’ de berg afkomt kan ongekende snelheden bereiken. De randen van het board zijn met dit soort hoge snelheden net zo scherp als een koksmes. Dus hoe goed je ook bent of welke snowboardstijl je ook beoefend, zorg er altijd voor dat je snowboard vast zit met een veiligheidsriem.
Tijdens de wintersportvakantie zal het af en toe voorkomen dat je iets gaat drinken in de après-ski bar en daarom je snowboard buiten moet laten liggen. Het is dan fijn als je zeker weet dat er niets met je snowboard kan gebeuren. Daarom bestaan er speciale snowboard locks. Met dit kleine snowboard slotje kun je het snowboard vastmaken aan bijvoorbeeld een hekje of boom. Zo voorkom je dat je kostbare snowboard wordt meegenomen of gestolen.
Snowboard locks zijn er in allerlei modellen en kleuren. Belangrijk is dat het slotje klein is, zodat je het gemakkelijk mee kunt nemen in de zak van je snowboard jas of snowboard broek. De speciale cable locks hebben vaak een cijfercode om het slotje open te maken. Wanneer het slotje geopend is kun je de kabel eruit trekken om deze vervolgens aan je binding en een ander object vast te maken. Bekijk daarom goed van te voren dat de kabel van het slotje niet te kort is. Een lengte van ongeveer 75 cm is lang genoeg om je snowboard gemakkelijk op slot te zetten.
Het uitstappen bij een skilift is voor snowboarders niet bepaald gemakkelijk (misschien dat het daarom ook een skilift heet?). Doordat je vaak met één voet vast zit in je binding kan het sturen van de lift naar beneden vaak lastig zijn. En zeker als er wat sneeuw op je snowboard ligt glijdt je losse voet gemakkelijk van het board af.
Om het uitstapdrama wat te versimpelen bestaan er stomp pads. Dit anti-slip matje op je snowboard plak je tussen je twee bindingen, vaak tegen je achterste binding aan. Hierdoor kun je tijdens het steppen met je board je losse voet op de stomp pad laten rusten. Dankzij het anti-slip effect heb je een betere grip over je snowboard, terwijl je maar met één been vast zit in je binding.
Snowboard stomp pads zijn er in allerlei vormen en kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld voor je Burton snowboard een Burton stomp pad kopen. En voor de dames bestaan er ook stomp pads in de vorm van bloemen, vlinders of andere vrolijke figuurtjes. Voor wie het mooie design van zijn board liever niet wil verpesten met een zwart anti-slip matje, zijn er ook transparante stomp pads of ‘dots’ op de markt. Ook bestaan er zogenaame strap pads. Hierbij wordt de stomp pad gecombineerd met een strap. Je losse voet schuif je onder de strap op de stomp pad. Op deze manier heb je optimale grip tijdens het steppen of glijden.
Vooral bij nieuwe snowboards kunnen de schroeven van de bindingen snel los raken. Het is daarom soms verstandig een schroevendraaier mee de piste op te nemen. Gelukkig bestaan er speciale snowboard tools die je gemakkelijk in de zak van je snowboard jas of snowboard broek kunt meenemen. Zo heb je altijd een schroevendraaier bij de hand.
Maar de snowboard schroevendraaier is niet alleen handig om je bindingen vast te maken, maar kan ook gebruikt worden voor het losmaken van je bindingen. Vaak moeten de bindingen namen los vervoerd worden wanneer je een wintersportvakantie met busreis hebt geboekt. Maar ook voor het transport van snowboards in de auto is het handig wanneer de bindingen los zijn. Met de kleine ratelaar schroevendraaier is het los- en vastmaken van je bindingen in no time gebeurd.
De speciale schroevendraaiers voor snowboarders worden ook wel ‘bullit tool’ genoemd vanwege de vorm van een pistool. Vaak hebben de pocket screwdrivers ook extra schroefjes (bitjes) in de dop zitten, mocht er onderweg een schroef van je binding kwijt raken. In de meeste skigebieden vind je bij de liften ook schroevendraaiers en andere snowboard tools voor kleine reparaties.
Om optimaal te kunnen genieten van je snowboard materiaal is het belangrijk deze goed te onderhouden. Het is daarom aan te raden na elke (lange) wintersportvakantie het snowboard te waxen en indien nodig ook te slijpen. Je kunt het onderhoud van je snowboard gemakkelijk zelf doen en het is vaak een stuk goedkoper dan in de boardshop. Hoe je dit doet lees je in het doe-het-zelf stappenplan.
Om je snowboard te waxen heb je allereerst goede wax nodig. Speciaal voor snowboards is er hot wax op de markt, die je gemakkelijk zelf kunt smelten met behulp van een waxijzer of gewoon strijkijzer. Om een laatste finish aan de waxbeurt van je snowboard te geven kun je gebruik maken van een polish pad, zodat de base (onderkant) van het snowboard optimaal wordt beschermd en door de sneeuw glijdt. Overtollige wax kun je gemakkelijk verwijderen met een daarvoor geschikte plastic krabber.
Voor het vullen van krassen in de base van je snowboard na bijvoorbeeld en val of door harde stukjes ijs in de sneeuw, kun je gebruik maken van kleine repair sticks. Heeft je snowboard echter grotere schade opgelopen, dan bestaat er de P-Tex kaars. Je laat de kaars in druppels smelten op de beschadigde plekjes. De reparatie van grote beschadigingen aan je snowboard kun je beter overlaten aan de vakman.