De zomertijd is vandaag officieel ingegaan, maar voor wie ook in de zomer geen afstand kan doen van zijn snowboard, zijn er gelukkig nog plaatsen waar je tijdens de zomermaanden van de sneeuw kunt genieten! Daarvoor kun je natuurlijk helemaal naar Nieuw Zeeland, Australië of Zuid-Amerika afreizen, maar het kan ook iets dichter bij huis. Want enkele hoog gelegen gletsjers in Europa zijn het hele jaar door wit. Regent het in het dal, dan sneeuwt het meestal op de berg.

Voorbereiding

Snowboarden op een gletsjer wijkt op een aantal punten sterk af van snowboarden in de doorsnee skigebieden. Doordat de gletsjergebieden vaak op een hoogte van circa 2500/3500 meter liggen is de lucht bijzonder ijl, waardoor het snowboarden extra vermoeiend is. Nog meer dan voor het snowboarden in de winter, is het dus belangrijk je (lichamelijk) goed voor te bereiden.

Doe rustig aan

Wie voor het eerst gaat snowboarden in de zomer heeft voldoende aan 4 tot 6 dagen. De eerste dagen moet je vooral oppassen voor een te grote inspanning. Vaak zorgt de overgang van ons lage landje naar de hoogte van een gletsjer voor vermoeidheid. Het is daarom aan te raden een extra dag rust in te voegen als je niet al te goed getraind bent. Of ga wat later in de vakantie snowboarden, zodat je wat beter gewend bent aan de grotere hoogte.

Voor vroege vogels

Snowboarden in de zomer is een sport voor vroege vogels! De beste tijd om op de piste te staan is tussen 7 en 12 uur. Daarna wordt de sneeuw vaak te papperig door de kracht van de zon en de hoge temperatuur. Na 1 uur ’s middags is het meestal echt afgelopen, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven, zoals een gezellige après-ski bar of een shopsessie in het dorp.

Het weer

De weersituatie in het dal kan enorm verschillen met het weer boven op de berg. Daarom is het verstandig om ’s morgens voordat je de piste op gaat eerst in het dal te informeren wat de weersvoorspelling is voor het skigebied. Maar ook al zijn de voorspellingen gunstig, het weer in het hooggebergte kan zeer snel veranderen. Binnen enkele minuten kan een stralend blauwe lucht omslaan in een ijzige sneeuwstorm. Ga daarom altijd goed voorbereid op pad!

Een dikke snowboardjas of t-shirtje?

Zorg er altijd voor goede, beschermende kleding bij je te hebben. Een dun nylon jack geeft vaak al extra beschutting en kun je gemakkelijk opgevouwen in je rugzak kan meenemen. Ook in de lente of zomer kun je het beste dezelfde kleding gebruiken als tijdens de normale wintersportvakantie. Vergeet ook geen handschoenen en een muts of helm voor extra bescherming.

Ga vooral niet in een t-shirt of korte broek snowboarden. De kans is groot dat je flink verbrandt, maar nog erger zijn de gevolgen wanneer je valt. Ook de ogen moeten goed beschermd worden tegen de felle zon. Een donkere zonnebril is daarom een absolute must en bij voorkeur zelfs eentje met ‘spiegel’ glazen, waardoor het zonlicht wordt weerkaatst. Niemand wil tenslotte sneeuwblind worden…

Zomer snowboard gebieden

De belangrijkste gebieden van Europa waar ook in de zomer sneeuw ligt vind je allemaal op gletsjers. Alleen daar is het koud genoeg om het hele jaar door te kunnen snowboarden. Zowel in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Noorwegen kun je in de zomer van de piste afdalen. Let op dat niet alle gletsjergebieden het hele jaar geopend zijn! Sommige gletsjers sluiten het skigebied van mei-juni t/m september-oktober. Bekijk hier alle gletsjer skigebieden waar je kan snowboarden in de zomer.