De laatste jaren zijn de Nederlandse winters niet onopgemerkt voorbij gegaan. Regen, maar vooral forse sneeuwval tekende onze winters. Dit jaar is er geen reden te vermoeden dat het anders zal zijn. Koude, sneeuw en overmatige regenval verhogen het aantal onveilige situaties op de weg waarbij de auto grip (wegligging) verliest. In het meest positieve geval heeft dat een kleine glijpartij tot geval, maar in veel gevallen lijdt dat tot het van de weg raken of zelfs een botsing. Is hier niets tegen te doen? Of zijn er maatregelen te treffen? Lees hier alles over het belang van goede winterbanden.

Waarom winterbanden?

Door het gebruik van winterbanden kan het verliezen van grip tijdens winterse omstandigheden gemakkelijk verminderd. Deze banden verschillen van zomerbanden door meer ruimte tussen de rubberen ‘lamellen’ en een andere, zachtere, samenstelling van het rubber. Beide eigenschappen zorgen dat een auto in winterse omstandigheden meer wegligging heeft dan met zomerbanden. Zomerbanden voeren water immers minder gemakkelijk af en hebben minder grip op sneeuw en ijs. Tevens wordt het rubber van zomerbanden te hard wanneer de buiten- en wegtemperatuur daalt. Dat zorgt voor een forse afname van de grip naar mate de temperatuur daalt. Winterbanden zijn daarentegen voor lage temperaturen gemaakt en bieden betere rijeigenschappen. Die betere rijeigenschappen vertalen in minder snel glijden, meer wegligging in bochten en een kortere remweg. Een vuistregel is dat vanaf 7 graden en lager winterbanden meer wegligging bieden. Dat zijn toch zeker voordelen die niet zomaar genegeerd mogen worden!

Met of zonder velg?

Allereerst moet vooropgesteld worden dat wanneer men spreekt over een winterband, dit enkel de band betreft en niet de velg. Het is daarmee dus nog geen compleet wiel. Nagenoeg alle bandenleveranciers (ook online aanbieders) bieden service aan om de winterbanden te monteren op je eigen velgen, bij bijvoorbeeld een garage in de buurt. Winterbanden met velg koop je eerder wanneer je gemakkelijk (en indien gewenst zelfs zelf) de banden wilt kunnen wisselen. Tevens zorgen winterbanden met andere velgen ervoor dat je normale velgen minder beschadigen. Winterse omstandigheden, vooral wanneer er veel pekel gestrooid is, zorgen voor snelle slijtage van de velg. Losse velgen zijn echter wel een stuk duurder en kunnen soms de prijs van een set winterbanden zelfs verdubbelen. Weeg daarom goed de voor- en nadelen tegen elkaar af voordat je beslist wat voor winterbanden je gaat kopen.

Verschil tussen merken winterbanden

Er zijn vele merken winterbanden en deze komen in verschillende prijsklassen. Bekende en sterke merken als Michelin of Dunlop bieden zeer goede banden, maar vragen dan ook vaak een hoge prijs. Met het topsegment van Dunlop of Michelins ben je wel verzekerd van altijd een goede keuze. De meer prijsbewuste consument kijkt terecht verder. Minder bekende merken als Nokian of Fulda bieden immers ook regelmatig goede banden voor een, in verhouding, zeer lage prijs. Verschil is dan vooral terug te vinden in remweg en wegligging. Goedkoper hoeft met winterbanden echter lang niet altijd slechter te betekenen.

Rijtips

Tegenstanders van winterbanden stellen vaak dat het aantal ongevallen door auto’s met winterbanden niet afneemt. Die stelling is helaas juist, maar desalniettemin simpel te verklaren. Veel gebruikers met winterbanden worden overmoedig en rijden alsof er geen sneeuw, ijs, ijzel of water op de weg ligt. Winterbanden zijn uiteraard geen toverbanden! Ook winterbanden kunnen hun grip verliezen. Het is enkel dat dit minder snel zal gebeuren dan wanneer je rijdt met zomerbanden. Let dus op dat met winterbanden nog steeds voorzichtig rijdt in winterse omstandigheden. Een veilige rijstijl biedt immers minder kans op ongevallen dan winterbanden kunnen compenseren.

Zijn winterbanden altijd nodig?

Ondanks alle voordelen zijn winterbanden niet geschikt in de zomer. Het is dus belangrijk tijdig om te wisselen naar zomerbanden. In zomerse omstandigheden, of boven 7 graden, veranderen de voordelen in nadelen en zijn zomerbanden weer superieur aan winterbanden. Daarbij slijten winterbanden ook zeer snel bij een warm en droog wegdek. Winterbanden zijn dus ideaal, maar enkel gedurende de winter. Meer informatie over welke winterbanden voor welke auto geschikt zijn, een winterbanden test, verplichting van winterbanden in het buitenland en meer vindt je op de volgende site over winterbanden:www.welkewinterbanden.nl.