“Dit is geen grap meer. Die berg komt er.” Zo werd in Almere het mogelijke bouwproject van een Nederlandse berg gepresenteerd. Het idee van een berg in Nederland komt van sportjournalist Thijs Zonneveld. Na een column over het idee zijn er honderden professionals uit verschillende sectoren serieus over het bouwen van een Nederlandse berg gaan nadenken.
Inmiddels zijn alle brainstormsessies voorbij. In 2012 zal er namelijk een heus haalbaarheidsonderzoek worden uitgevoerd, dat aan het eind van het jaar duidelijkheid moet geven op de vraag of de berg daadwerkelijk realiseerbaar is.
Ruim 70 bedrijven uit verschillende sectoren zijn inmiddels betrokken bij het project. Ze zien het al helemaal zitten, zo bleek uit de filmpjes tijdens de presentatie in Almere. De berg zou bijvoorbeeld meerdere toppen krijgen en landbouwvelden, woningen, skipistes, liften, metrotunnels, windmolens, meren en zonnepanelen bevatten. Binnenin de berg zal ruimte zijn voor onder meer voedselplantages, waterkrachtcentrales en datacentra. Duurzaamheid, innovatie en sport zijn daarmee de hoofdpijlers van het project.
De locatie van de berg is nog niet bekend. Op dit moment zijn er nog acht mogelijke locaties voor de berg, zowel op het land als in zee. De grootte van de berg hangt af van de uiteindelijke locatie, maar zal maximaal 2 kilometer hoog worden. Volgens één van de deelnemers willen gemeentes de berg maar al te graag binnenhalen.
Om een uitgewerkt concept te krijgen is bijna 1,5 miljoen euro nodig. Om dit te financieren kun je eencertificaat kopen. Voor 50 euro krijg je een officieel certificaat van de Stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er. Mocht die berg er inderdaad komen, dan wordt het certificaat omgezet in een aandeel met 25 procent bonus. Vrijdag werd tevens een contract getekend met hoofdsponsor USG Innotiv, een detacheringsbureau voor hoogopgeleide techneuten.
Het vlakke Nederland voorzien van een echte berg doe je helaas niet zomaar. De kosten worden door sommige deelnemers geschat op pakweg 200 miljard euro, terwijl een andere partij maximaal 60 miljard kwijt denkt te zijn. Ook over de bouwtermijn verschillen de meningen. De projectdirecteur denkt dat hij de complete berg niet meer zal zien tijdens zijn leven, maar een ander meende dat een kwart van de berg al binnen 3 à 4 jaar klaar kan zijn.
Kan je zolang niet wachten en wil je alvast genieten van dagje snowboarden in Nederland? Ga dan snowboarden bij een indoor skibaan of outdoor piste bij jou in de buurt.