Snowboarden in Scandinavië: Noorwegen, Zweden en Finland

Waar landen als Noorwegen, Zweden en Finland vroeger uitsluitend geassocieerd werden met sneeuw, ijs en kou, winnen de skigebieden van Scandinavië steeds meer populairiteit als unieke wintersport bestemming. Wintersport in Scandinavië is namelijk veel meer dan alleen skiën of snowboarden. Slapen in een ijshotel of iglo, op pad met een sneeuwscooter, toeren met een husky of rendierenslee, het kan allemaal!

Veel mensen denken dat Noorwegen, Zweden en Finland dure wintersport gebieden zijn, maar niets is minder waar. Liftkaarten zijn hier zelfs relatief goedkoop. Wintersport in Scandinavië biedt 100% sneeuwgarantie, rustige pistes, geen lange wachtrijen bij de liften en prachtige, betaalbare chalets. Hier heb je alle ruimte om eindeloos van de geweldige natuur te genieten. Kortom, een unieke wintersport bestemming voor iedereen die eens wat anders wil!

Wintersport in Noorwegen: Hemsedal, Voss Resort, Voss Fjellandsby

Van november tot mei verandert Noorwegen in een waar wintersport paradijs. Het land is uitermate gastvrij en sneeuwzeker. Maar Noorwegen biedt méér: ongerept natuurschoon, uitdagende skigebieden, gezellige après-ski en kwalitatief goede accommodaties. Het skigebied Hemsedal is het grootste en de meest populaire wintersport bestemming van Noorwegen. Dit sneeuwzekere skigebied is zeer gevarieerd met bijna vijftig goed geprepareerde afdalingen op alle niveaus.

Voor snowboarders is er ook een funpark van wereldklasse aanwezig. Je vindt er twee halfpipes, kickers voor zowel beginners als pro’s en afwisselende rails. Snowboarden in Noorwegen is met name in de maanden maart/april top, omdat het funpark er dan lekker zacht bij ligt. De afzettingen worden stevig gehouden met zout (iets wat in de Alpen niet is toegestaan), zodat je optimaal van de lentecondities kunt genieten. Aan het einde van het seizoen worden hier verschillende snowboardevents gehouden.

Noorwegen staat ook bekend om de prachtige forden. Zo is een wintersportvakantie in Noorwegen perfect te combineren met een excursie naar het fordengebied. De bekendste wintersport bestemmingen van het Hemsedal zijn Voss Resort en Voss Fjellandsby.

Wintersport in Zweden: Åre, Kittel Fjäll, Riksgränsen

De koude, sneeuwvolle winters maken een wintersportvakantie in Zweden compleet. Naast de wintersportmogelijkheden geniet je er ook van de prachtige natuur. De laatste jaren zijn de skigebieden van Zweden enorm gemoderniseerd. Zo zijn er vele gloednieuwe skiliften geplaatst en schoten nieuwe accomodaties uit de grond. Toch zijn de liftpassen in Zweden juist goedkoper geworden. Ook voor families met kinderen is Zweden een ultieme wintersport bestemming. Het is een familiebestemming bij uitstek!

Zeker voor de beginnende snowboarder zijn de skigebieden in Zweden een aanrader. De hellingen zijn meestal minder steil dan in de Franse Alpen. Voor gevorderde snowboarders zijn er ook off-piste mogelijkheden. Naast skiën, snowboarden of langlaufen biedt Zweden veel extra activiteiten voor een nog specialere wintersportvakantie. Je kunt hier namelijk ook overnachten in een ijshotel, op huskysafari, je eigen iglo bouwen, abseilen of met een sneeuwscooter op bezoek bij de kerstman.

Daarnaast heeft Zweden ook het grootste skigebied van Scandinavië, Åre. Het skigebied heeft meer dan 100 afdalingen op pistes van alle niveaus met een totale lengte van meer dan 100 km. Ook is het er nog altijd veel minder massaal dan in wintersportgebieden in de rest van Europa, zodat je optimaal kunt genieten van de prachtige natuur en de schitterende uitzichten. En na het snowboarden is het natuurlijk tijd voor Zweedse glühwein (glögg) in één van de vele gezellige cafés.

Wintersport in Finland: Lapland, Kuusamo, Kuopio, Rovaniemi

Wintersport in Finland is waarschijnlijk niet de eerste gedachte om te kunnen snowboarden. Maar voor wie op zoek is naar een afwisselende wintersport vakantie, is Finland de bestemming bij uitstek. Safari’s met sneeuwscooters en rendiersledes of wat te denken van een meerdaagse tocht met een hondenslee door het winterse Lapland met verblijf in lappententen of blokhutten. Finland biedt het allemaal! Het noorderlicht schijnt hier meer dan waar ook in de poolnacht.

De skigebieden in Finland zijn van oktober tot eind mei 100% sneeuwzeker, maar het wintersportseizoen begint pas halverwege februari. De vele pistes zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderde snowboardes. Ook de skiliften zijn zeer modern. Freestyle snowboarders komen ook zeker aan hun trekken, want er zijn funparks in overvloed. De snowboard voorzieningen in Finland zijn dan ook optimaal.

Wintersport in Finland staat garant voor knusse chalets en gezellige hotels. Heerlijk bijkomen na een dagje snowboarden voor de openhaard of in een van de vele sauna’s. De Finse bevolking is zeer gastvrij. En met de directe vluchten naar Kittilä en Ivalo is wintersport boven de poolcikel dichtbij dan je denkt.

Reisorganisaties