Snowboarden in Tsjechië: rust, ruimte en nog goedkoop ook!

De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen de charme van wintersport naar Tsjechië. Wintersport in Tsjechië heeft dan ook een aantal grote voordelen: het is goedkoop, er zijn veel mogelijkheden, de pistes zijn goed onderhouden en het is nog niet echt ontdekt door het massatoerisme. Zo zijn de prijzen van ski- en snowboard lessen en materiaalhuur lager dan in de bekende Europese skigebieden. Maar ook de après-ski en het eten is hier niet duur. Perfect dus voor een snowboard wintersportvakantie!

Tsjechië heeft zo’n 200 skigebieden waar je uitstekend op wintersport vakantie kunt gaan. De skigebieden variëren in hoogte tussen de 700 en 1.300 meter. Dat maakt wintersport in Tsjechië vooral aantrekkelijk voor beginnende snowboarders, maar ook voor redelijk gevorderden zijn er uitdagende pistes.

De meeste skigebieden van Tsjechië zijn (nog) niet ontdekt door het massatoerisme. Je hoeft in Tsjechië dus niet in de rij te staan voor de skilift en de reistijden zijn, in vergelijking met de Alpen, aanzienlijk korter.

De populairste wintersportbestemmingen in Tsjechië vind je in de gebieden van het Reuzengebergte met de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka (1602 m), het Sumava gebergte met als hoogste punt de berg Plechy (1378 m) en het Ertsgebergte met als hoogste top de Klinovec-berg (1244 m).

Het Reuzengebergte is het hoogste, maar ook meest bezochte en interessantste gebied van Tsjechië. Het gebergte bestrijkt het gebied van Harrachov in het noordwestelijke gedeelte tot aan de plaats Zacler in het oosten van Tsjechië. De bekendste skigebieden van het Reuzengebergte zijn Spindleruv Mlyn, Harrachov, Pec pod Snezkou, Rokytnice nad Jizerou en Janske Lazne.

Vooral het skigebied Spindleruw Mlyn (ofwel Spindl) is een paradijs voor snowboarders. Het skigebied met totaal vijfentwintig kilometer aan piste zijn goed en gratis met busjes te bereiken zijn. Het gebied kent daarnaast drie funparks; Funstorm Snowpark, Snowpark Hromovka en het Billabong Snowpark.

Door het landklimaat is Tsjechië behoorlijk sneeuwzeker. Van begin december tot begin april ligt er sneeuw op de skipistes. En dankzij de moderne sneeuwinstallaties zijn de gebieden ook in minder sneeuwzekere periodes bedekt met een goed pak poedersneeuw.

De prijzen zijn in Tsjechië een stuk lager dan in de bekende Europese skigebieden, dus voor een voordelig wintersport is Tsjechië de ideale bestemming. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om na het snowboarden heerlijk bij te komen en te genieten van een betaalbaar hapje en drankje…

In Tsjechië zijn veel verschillende accommodaties te vinden. Van stadshotels tot kleine pensionentjes in de bergen. In Tsjechië wordt net als in Nederland een sterrenclassificatie gehanteerd, zodat je gemakkelijk de prijs/kwaliteit verhouding kunt zien.

De skigebieden in Tsjechië zijn vanuit Nederland goed bereikbaar per auto. Qua afstand is het niet veel verder dan de wintersportgebieden in de Alpen. Zo ligt het Ertsgebergte op slechts 600 km van Arnhem.

Kortom, Tsjechië is de ideale bestemming voor een goedkope wintersportvakantie dichtbij huis!

Reisorganisaties