Snowboard schoenen / boots: softboots & hardboots

Snowboard schoenen zijn een belangrijk onderdeel van je snowboard uitrusting. Je snowboard boots vormen samen met de bindingen de verbinding met je snowboard. De verschillende snowboardstijlen stellen verschillende eisen aan je schoenen. Er bestaan dan ook diverse typen snowboardschoenen. Om optimaal te kunnen boarden is het belangrijk om je schoenkeuze zo goed mogelijk af te stemmen op wat je gaat doen. Voordat je kiest welk soort snowboard schoenen je gaat kopen moet je besloten hebben wat voor soort bindingen je gaat gebruiken.

BEKIJK AANBOD

Softboots: zachte snowboard schoen, flexibel en comfortabel

Softboots zijn de meest comfortabele soort snowboard boots en worden gebruikt in combinatie met strap bindingen of hybride / flow-in bindingen. Softboots zijn zeer flexibel, waardoor je veel bewegingsruimte hebt. Het zijn daarom ook perfecte snowboard schoenen om tricks mee uit te voeren.

Softboots bestaan uit twee delen: de binnenschoen (inner bladder) en de buitenschoen (outer boot). De binnenschoen is gevoerd om je voeten warm en droog te houden en bescherming te bieden. Vaak heeft de binnenschoen aparte veters, zodat je deze los van de buitenschoen kunt vastmaken. De buitenschoen heeft een verstevigd bovenstuk om de benodigde ondersteuning en controle tegeven. Met de veters van de buitenschoen kun je alles nog extra stevig aantrekken, zodat je optimale controle over je snowboard hebt.

Tegenwoordig bestaat er ook het Boa Coiler systeem. Snowboard boots met het Boa systeem hebben geen veters, maar een draaiknop waarmee je de schoen in een handomdraai dicht maakt. Door het ijzerdraad blijft de schoen strak vast zitten en het bespaart je ook nog eens een hoop tijd. Een Boa systeem is niet minder sterk dan gewone veters en gaat ook zeker niet eerder kapot. Mocht het ijzerdraad na verloop van tijd toch breken, dan kan je dit, net als met veters, gewoon vervangen.

Er zijn veel verschillende soorten softboots verkrijgbaar. Het verschil zit vaak in de boot flex, de flexibiliteit van de schoen. Freeride softboots hebben een stijvere buitenschoen, zijn wat hoger en de binnenschoen heeft altijd veters voor extra stevigheid. Freestyle softboots, daarentegen, zijn wat losser en hebben een binnenschoen gemaakt van gevormd schuimrubber voor meer flexibiliteit.

Hardboots: harde snowboardschoen, goede controle en ondersteuning

Hardboots zijn ontworpen om de bewegingen van de snowboarder goed over te brengen op het snowboard. Een hardboot snowboard schoen ondersteunt de voet, enkel en het onderste gedeelte van de kuit. Daarom zijn hardboots vooral geschikt om mee te racen en bochten op hoge snelheid te maken. Hardboots hebben een gevoerde binnenschoen die lijkt op die van softboots. De buitenschoen is gemaakt van hard plastic en wordt afgesteld (en dichtgemaakt) met gespen (buckles). Het voordeel van het harde plastic is dat de boarder meer controle heeft over het board, wat vooral in de bochten goed van pas komt.

Hardboots lijken veel op de traditionele skischoenen, maar in tegenstelling tot skischoenen kunnen hardboots ook zijwaarts meegeven. Om deze flexibiliteit te geven zitten er vaak scharnieren vaak op de enkels van de boots. Hardboots worden meestal in combinatie met plaatbindingen gebruikt. Alpine racers gebruiken hardboots met plaatbindingen vaak omdat de combinatie de meeste controle geeft over het snowboard, ook op hoge snelheid.

Doordat hardboots weinig flexibiliteit hebben, zijn ze niet geschikt voor freestylers. Ook het aantal keuzemogelijkheden van hardboots is vaak beperkt. Het belangrijkste is de juiste combinatie van de snowboard bindingen en hardboots!

Hybride step-in boots: combinatie van softboots en hardboots

Hybride step-in boots vormen de gulden middenweg voor zij die het gemak van een strapless systeem willen. Hybride step-in snowboard schoenen combineren namelijk het flexibele bovenste gedeelte van een softboot met de stevige harde zool van een hardboot. De hybride step-in boots worden gebruikt in combinatie met step-in bindingen. Mensen die dus op zoek zijn naar het comfort en de flexibiliteit van softboots en de controle van hardboots kiezen vaak voor hybride step-in snowboard schoenen.

Net als met hardboots is het belangrijk dat je de juiste combinatie van schoenen en bindingen kiest om optimaal gebruik te kunnen maken van het snowboard systeem.

De eigenschappen van snowboard boots / snowboard schoenen

De belangrijkste eigenschappen van snowboard schoenen zijn op te delen in vier onderdelen: comfort & pasvorm, hielfixatie, flex en controle.

  • Comfort & pasvorm
    Het comfort van snowboard schoenen is het belangrijkst! Je hebt ze immers al snel een uur of 8 per dag aan. Het comfort wordt vooral bepaald door de pasvorm van een schoen en de kwaliteit van de binnenschoen.
  • Hielfixatie
    Om voldoende controle over je board te kunnen hebben, is het belangrijk dat je hiel goed in de hak van de schoen gefixeerd wordt. Uiteraard is daarbij de fixatie van de schoen in de binding ook van groot belang.
  • Flex & Stijfheid
    Het materiaal en de constructie van zowel de binnen- als buitenschoen zijn bepalend voor de stijfheid van een schoen en daarmee de flexibiliteit. De benodigde flex is afhankelijk van je snowboard ervaring en snowboardstijl. Voor het carven heb je door de hoge snelheid een stuggere schoen nodig, terwijl je in het funpark maximale flexibiliteit wilt hebben en dus een lagere, soepele schoen nodig hebt.De stugheid van een schoen wordt niet alleen bepaald door de buitenschoen. Ook het type binnenschoen heeft invloed op de flex. Een molded binnenschoen biedt nauwelijks extra stijfheid, terwijl een binnenschoen met veters / touw strakker of losser aangetrokken kan worden en zo extra steun of juist meer flexibiliteit geeft.
  • Controle
    Afhankelijk van je snowboardstijl heb je meer of minder behoefte aan controle. Zeker met hoge snelheid is het belangrijk om zoveel mogelijk controle te hebben. Naast de flex is ook de hoogte van de schoen van invloed op de boardcontrole. Een hogere schoen biedt meer controle dan een lage, soepele schoen.