Snowboard bindingen: strap, step-in en flow-in bindingen

Bindingen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van het snowboard. Met behulp van de bindingen zitten je snowboard boots (en daarmee dus ook de rest van je lichaam) vast aan het snowboard. De belangrijkste functie van de bindingen is om de bewegingen van je lichaam op de meest efficiënte manier over te brengen op het snowboard, zodat je perfecte controle over het board hebt.

Snowboard bindingen zijn grofweg in drie hoofdcategorieën in te delen: strap bindingen, hybride bindingen en step-in bindingen (met of zonder highbacks).

Let op! Als je van plan bent om snowboard bindingen te kopen, is het verstanding dat je eerst je snowboard boots aanschaft. Welke bindingen je nodig hebt is namelijk afhankelijk van je snowboard schoenen. Het is dan natuurlijk handig om te weten wat voor soort snowboard bindingen er zijn. Bindingen kunnen namelijk verschillen in de manier waarop je ze vast maakt en instelt.

BEKIJK AANBOD

Strap bindingen: meest verkochte type snowboard binding

Strap bindingen zijn al jaren de meest verkochte type snowboard binding. Strap bindingen bestaan uit een baseplate die op het board wordt bevestigd. Aan de achterkant van de baseplate zit de highback die je enkels en het onderste deel van je kuiten ondersteund. De highback zorgt er voor dat je meer bewegingscontrole over je snowboard hebt. Het helpt je om de backside van je snowboard in de sneeuw te duwen en de frontside omhoog te brengen. Met behulp van twee of drie verstelbare straps (gespen) maak je je voeten goed vast op het board. De combinatie van een highback en de straps geven je goede controle over je board.

Het aantal straps op een binding kan verschillen van twee tot drie straps. Twee straps geven meer bewegingsvrijheid, maar met drie straps heb je extra steun en controle. Meestal bevindt één strap zich boven de enkel en de andere strap boven of voor de tenen. Ook de vorm van de baseplate en de hoogte van de highback kunnen verschillen. Alpine boarders geven vaak de voorkeur aan langere en stijvere highbacks om meer controle te krijgen. Freestylers, daarentegen, zullen een kortere highback willen voor meer flexibiliteit.

De strap binding wordt gebruikt in combinatie met softboots. Doordat de binding alle steun geeft die je voeten nodig hebben, kunnen de snowboard schoenen wat zachter en comfortabeler zijn. Doordat de straps bijna traploos in zijn te stellen, zijn ze voor veel verschillende modellen schoenen geschikt.

In het begin moet je misschien gaan zitten om de strap bindingen vast te maken, maar met wat oefening, zul je het ook staand kunnen doen.

Pluspunten

  • Precieze instelmogelijkheden
  • Goede controle van het board
  • Licht en sterk

Minpunten

  • Open en dicht maken kost tijd, omdat meerdere straps apart ingesteld en losgemaakt moeten worden

Hybride / Flow-in bindingen: makkelijk vastklikken en losmaken

Hybride bindingen zijn relatief nieuw, maar worden steeds populairder. Dit komt omdat de hybride binding het gemak van de step-in bindingen met de controle van de strap bindingen combineert. Bij het hybride systeem klap je de highback naar achteren open, zodat je snel in en uit kan stappen. In plaats van het vast maken van twee of drie losse straps schuif je je voet in de binding en klap je de highback dicht.

Door middel van één grote strap (tongue) blijft je softboot vast zitten op de binding. De tongue bedekt bijna de volledige bovenkant van je boot. Je hoeft de tongue maar één keer af te stellen door middel van een aantal kleine mini-straps aan de zijkant van de tongue.

De grootste en bekendste fabrikant van de hybride bindingen is Flow. Vandaar dat de hybride bindingen ook wel flow-in bindingen worden genoemd. Tegenwoordig brengen ook steeds meer andere snowboard merken hybride bindingen op de markt. Door een ander model kap en gespen is de binding nog beter te bevestigen.

Pluspunten

  • Instap gemak
  • Dankzij het makkelijk in- en uitstappen bespaar je veel tijd

Minpunten

  • Minder instelmogelijkheden dan strap bindingen
  • Instellen kost tijd (al is het slechts eenmalig)

Step-in bindingen: schoen en binding vormen één systeem

Step-in bindingen bestaan uit een bindingssyteem waarbij de schoen en binding één systeem vormen. Op het board en in de zool van de snowboard schoen zit een klik-systeem bevestigd. Door eenvoudig weg je schoen in de binding te drukken klikt de schoen vast in de binding. Step-in bindingen geven geen extra steun door bijvoorbeeld het gebruik van straps. Hierdoor moet de schoen bij een step-in binding steviger zijn. Vaak wordt de step-in binding dan ook gebruikt in combinatie met hardboots of met softboots die niet iets stijver zijn dan degene die in combinatie met strap of hybride bindingen worden gebruikt.

Belangrijk bij step-in bindingen is de pasvorm van de schoen. Doordat bijna alle steun bij een step-in binding uit de snowboard boots wordt gehaald, dient de schoen een zeer goede pasvorm te hebben om optimale controle over het board te verkrijgen. Het aanbod van snowboard schoenen voor step-in bindingen is helaas nog altijd gelimiteerd, omdat dit altijd speciale step-ins boots moeten zijn.

Step-in bindingen worden vooral door freeride snowboarders gebruikt. Ook skiërs die zijn overgestapt op snowboarden zullen zich vaak meer op hun gemak voelen met step-in bindingen en schoenen, omdat dit overeenkomt met het ski-systeem van het step-in principe in combinatie met hardboots.

Step-in bindingen zie je vaak bij winkels die snowboards verhuren, omdat beginners met het step-in systeem met minder snowboard materiaal te maken hebben. Ondanks dat je tijd wint doordat step-in bindingen makkelijker en sneller te bevestigen zijn, geven de step-in bindingen minder controle over het snowboard. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds betere step-in bindingen op de markt, die door middel van een hogere highback het beste uit beide werelden combineren.

Pluspunten

  • Instap gemak
  • Gelijkenissen met ski-systeem

Minpunten

  • Minder controle
  • Binding en schoen moeten tegelijk worden gekocht (vaak beperkte keuze)
  • Geen combinatiemogelijkheden

Plate en baseless bindingen: combinatie met hardboots

Naast de strap, hybride en step-in bindingen zijn er nog twee andere categorieën snowboard bindingen. Dit zijn de plate bindingen en de baseless bindingen. Plate bindingen, ook wel bekend als hardboot bindingen, bestaan uit een baseplate met stalen beugels (de bails) en een soort hefboom (lever) bij de hiel- of teenkant. Door deze hefboom om te zetten worden de boots vast geklikt op de binding. Plate bindingen lijken het meeste op de traditionele ski-bindingen. Door de stugge verbinding tussen schoen en board biedt de plate binding een uitstekende controle bij scherpe bochten en op hoge snelheid. Plate bindingen en hardboots worden voornamelijk door alpine snowboarders gebruikt die net dat extra beetje controle nodig hebben.

Baseless bindingen werden midden jaren negentig geïntroduceerd en zorgen voor direct contact tussen de schoen en het snowboard, doordat de baseplate ontbreekt. In theorie zou dit het ‘gevoel’ van de flex van het board moeten versterken. Baseless bindingen zijn minder geschikt voor mensen met grote voeten. Doordat je schoen rechtstreeks op het board zitten (in plaats van iets erboven) wordt het risico dat je met je tenen in de sneeuw blijft haken vergroot. Baseless bindingen zijn ook een stuk moeilijker in te stellen dan de andere soorten snowboard bindingen. Toch zijn er freestyle snowboarders (vooral halfpipe en funpark riders) die de voorkeur geven aan baseless bindingen, omdat het board flexibeler is en dus gemakkelijker en sneller reageert.